U hladan jesenski dan žudimo za nekim krepkim i finim jelom na žlicu koje će nas zasititi i zagrijati. Poput ovog slasnog variva od krumpira i gljiva. Riječ je o receptu koji možete prilagođavati vlastitim ukusima i sastojcima iz hladnjaka i smočnice.
Krumpir i gljive sljubljuju se s lukom, mrkvom i celerom te ponešto začinskog bilja. No po želji možete dodati koje god povrće imate kod kuće – lijepo će vam odgovarati paprika, grašak, komadić cvjetače ili brokule.
Pripazite samo da prilagodite vrijeme kuhanja ovisno o tome koju vrstu povrća dodate u varivo – nitko ne želi jesti obrok pun raskuhanih sastojaka.
Sastojci za varivo od krumpira i gljiva:
- 1 kg krumpira
- 1 l povrtnog temeljca
- 300 g šampinjona
- 180 ml crvenog vina
- 3 žlice koncentrata rajčice
- 3 mrkve
- 2 stapke celera
- 2 žlice umaka od soje
- 1 luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 lovorov list
- ½ čajne žličice sušenog ružmarina
- ½ čajne žličice sušenog timijana
- sol i papar po želji
- biljno ulje za pirjanje
Priprema variva od krumpira i gljiva:
- U velikom loncu s poklopcem zagrijte malo ulja pa na njemu prepržite šampinjone narezane na manje komade. Pirjajte ih oko pet minuta dok ne ispari sva tekućina iz njih.
- Dodajte nasjeckani luk, mrkve i celer, promiješajte i pirjajte sve zajedno oko pet minuta.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko pola minute.
- Dodajte koncentrat rajčice, dobro promiješajte i pirjajte oko jedne minute.
- Podlijte sadržaj lonca s vinom i kuhajte nekoliko minuta.
- Dodajte povrtni temeljac, ružmarin, timijan i lovorov list.
- Ubacite i očišćeni krumpir narezan na kocke. Kad varivo zakipi, smanjite temperaturu, poklopite lonac i pustite da se sve zajedno kuha oko pola sata, odnosno dok krumpir nije skuhan do kraja.
- Izvadite lovorov list iz lonca i poslužite varivo toplo s kriškom kruha. Dobar tek!
Jednostavna, a genijalna baza jelima uz koju i najobičniji rižoto, varivo ili pašta postaju senzacionalno jelo +0