Keksi od pinjola (tal. Biscotti ai Pinoli) je tradicionalni desert južne Italije koji se radi od bademove paste, bjelanjaka i šećera. Prepoznatljiv izgled, pak, daju mu pinjoli odnosno sjemenke bora pinije.
S obzirom da se rade od skupljih namirnica keksi od pinjola smatraju se desertom za posebne prilike. Obično se pripremaju uoči božićnih blagdana.
Talijanske kekse od pinjola karakterizira zanimljiva tekstura – mekani su iznutra, a hrskavi izvana. Vrlo lako se pripremaju i kod kuće od tek nekoliko sastojaka.
Sastojci za kekse:
200 g paste od badema
100 g pinjola
50 g šećera
30 g šećera u prahu
bjelanjak jednog velikog jajeta
prstohvat soli
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
2. U sjeckalici povrća pulsirajte pastu od badema sa šećerom i šećerom u prahu dok ne dobijete mrvljivu smjesu.
3. Dodajte bjelanjak jednog velikog jaja i prstohvat soli i miješajte dok ne dobijete jednolično tijesto.
4. Podijelite tijesto na 12 jednakih porcija – otprilike po jednu veliku žlicu za svaki keks.
5. Svaku porciju tijesta uvaljajte u zdjelicu s pinjolima da se zalijepe za površinu slastice i oblikujte ih u kuglicu.
6. Kuglice tako pripremljenog tijesta stavite na lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15 do 17 minuta.
7. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!
La Riseria: Novi dućan u Zagrebu gdje možete kupiti sve što treba za talijansku gozbu +11