Keksi od pinjola (tal. Biscotti ai Pinoli) je tradicionalni desert južne Italije koji se radi od bademove paste, bjelanjaka i šećera. Prepoznatljiv izgled, pak, daju mu pinjoli odnosno sjemenke bora pinije.

S obzirom da se rade od skupljih namirnica keksi od pinjola smatraju se desertom za posebne prilike. Obično se pripremaju uoči božićnih blagdana.

Talijanske kekse od pinjola karakterizira zanimljiva tekstura – mekani su iznutra, a hrskavi izvana. Vrlo lako se pripremaju i kod kuće od tek nekoliko sastojaka.

Slika nije dostupna Hrana i piće Jednostavniji od macaronsa: Recept za fine talijanske kolačiće od badema i bjelanjka

Sastojci za kekse:
200 g paste od badema
100 g pinjola
50 g šećera
30 g šećera u prahu
bjelanjak jednog velikog jajeta
prstohvat soli

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

2. U sjeckalici povrća pulsirajte pastu od badema sa šećerom i šećerom u prahu dok ne dobijete mrvljivu smjesu.

Slika nije dostupna Hrana i piće Kad uhvati kriza za slatkim: Ludilo recepti od samo dva sastojka

3. Dodajte bjelanjak jednog velikog jaja i prstohvat soli i miješajte dok ne dobijete jednolično tijesto.

4. Podijelite tijesto na 12 jednakih porcija – otprilike po jednu veliku žlicu za svaki keks.

5. Svaku porciju tijesta uvaljajte u zdjelicu s pinjolima da se zalijepe za površinu slastice i oblikujte ih u kuglicu.

6. Kuglice tako pripremljenog tijesta stavite na lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15 do 17 minuta.

7. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!

La Riseria: Novi dućan u Zagrebu gdje možete kupiti sve što treba za talijansku gozbu La Riseria - 2 La Riseria - 3 La Riseria - 4 +11 La Riseria - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju