Ricciarelli su meki i mirisni toskanski kolačići od fino mljevenih badema koji se u Sieni i okolnim mjestima mogu kušati cijele godine.
Uz ponešto strpljenja lako ih možete napraviti sami, ali potrebno je izdvojiti nešto vremena da smjesa odstoji. Ricciarelle neki slatkoljupci uspoređuju s francuskim macaronsima, ali talijanski kolačići su ipak nešto neuredniji od svojih rođaka, a i jednostavnije se pripremaju.
Sastojci za ricciarelle:
2 bjelanjka
1-2 žličice soka od limuna
200 g šećera u prahu, plus za posipavanje
200 g mljevenih badema
2 žlica ekstrakta gorkog badema
1 mahuna vanilije
1 naranča
Priprema ricciarella:
- Večer prije nego što poželite ispeći ricciarelle, bjelanjke tucite s malo limunova soka dok se ne pojave čvrsti vrhovi. Nježno dodajte šećer u prahu i mljevene bademe pa dodajte ekstrakt badema, ribanu koricu naranče i sastruganu vaniliju.
- Pokrijte posudu sa smjesom prozirnom folijom i stavite je u hladnjak preko noći ili barem na 4 sata
- Pospite šećerom u prahu drvenu dasku i na njoj razvaljajte tijesto u oblik dugačke kobasice
- Izrežite tijesto na kuglice. Rukama oblikujte ovalni oblik pa ih lagano poravnajte
- Zagrijte pećnicu na 160 °C. Kolačiće obilno posipajte šećerom u prahu i posložite ih lim obložen papirom za pečenje. Ostavite dovoljno razmaka između svakog jer će narasti tijekom pečenja.
- Pecite kolačiće u pećnici otprilike 18 minuta. Kad ih izvadite iz pećnice, činit će se vrlo mekanima, ali bez brige – stvrdnut će se tijekom hlađenja. Posipajte šećerom i poslužite ili spremite u posudu koja se može dobro zatvoriti.