Odličan uz meso s roštilja, paše uz grillano povrće, ukusan i uz tjesteninu ili rižu – soubise je jedan od onih umaka koje je uvijek dobro imati u vidu kada vam treba brzinski dodatak jelima.

Francuski klasik koji se temelji na bešamelu jednostavan je umak koji finu aromu duguje luku. Tradicionalisti će za soubise umiješati u bešamel pire od pirjanog luka, no postoji i jednostavnija varijanta miksanjem luka, maslaca i vrhnja u kremasti umak koji možete preliti preko vratine s roštilja, piletine pečene u tavi, krumpira iz pećnice ili drugih varijacija na temu. Bacimo se na posao…

Sastojci za soubise:

  • 2 luka srednje veličine
  • 3 žlice maslaca
  • 1,5 šalice masnijeg vrhnja
  • soli prema ukusu

Priprema soubisea:

  1. Rastopite maslac u tavi na laganoj vatri pa dodajte luk narezan na tanke ploške.
  2. Pržite dok se tekućina ne reducira, ali pripazite da luk ne posmeđi. Može malo potamnjeti, ali dobro je da ostane svjetao.
  3. Dodajte vrhnje i posolite pa izmiksajte u kremastu smjesu, kako bi umak bio gladak, procijedite ga i poslužite uz meso ili povrće.

Što kada sir postane pljesniv? Slučajevi u kojima ga ne smijemo jesti Camembert - 3 Camembert - 1 Salata piletinom, avokadom i gorgonzolom +3 Roquefort - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju