Odličan uz meso s roštilja, paše uz grillano povrće, ukusan i uz tjesteninu ili rižu – soubise je jedan od onih umaka koje je uvijek dobro imati u vidu kada vam treba brzinski dodatak jelima.
Francuski klasik koji se temelji na bešamelu jednostavan je umak koji finu aromu duguje luku. Tradicionalisti će za soubise umiješati u bešamel pire od pirjanog luka, no postoji i jednostavnija varijanta miksanjem luka, maslaca i vrhnja u kremasti umak koji možete preliti preko vratine s roštilja, piletine pečene u tavi, krumpira iz pećnice ili drugih varijacija na temu. Bacimo se na posao…
Sastojci za soubise:
- 2 luka srednje veličine
- 3 žlice maslaca
- 1,5 šalice masnijeg vrhnja
- soli prema ukusu
Priprema soubisea:
- Rastopite maslac u tavi na laganoj vatri pa dodajte luk narezan na tanke ploške.
- Pržite dok se tekućina ne reducira, ali pripazite da luk ne posmeđi. Može malo potamnjeti, ali dobro je da ostane svjetao.
- Dodajte vrhnje i posolite pa izmiksajte u kremastu smjesu, kako bi umak bio gladak, procijedite ga i poslužite uz meso ili povrće.
Što kada sir postane pljesniv? Slučajevi u kojima ga ne smijemo jesti +3