Galerija Camembert - 3 2 Camembert - 1 2 Roquefort - 2 2 Roquefort - 1 2

U trendu Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili" Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena

Od pogleda na gorgonzolu ili roquefort ljubiteljima sira srce brže zakuca, ali oni koji se nisu pobliže upoznali s pljesnivim sirevima, plave i zelene mrljice često ne bude apetit, a ponekad i izazivaju pitanje - je li takav sir uopće jestiv?

Crveni, bijeli i plavi sir

Osim plave plijesni, sirevi mogu imati i bijelu i crvenu. I dok bijela i crvena plijesan oblažu sir izvana, plava ulazi unutra, mijenja teksturu i znatno utječe na okus i aromatičnost. Sir od plemenite plijesni nastaje prirodnim putem uz pomoć enzima. U procesu se razgrađuju bjelančevine i nastaju sastojci koji daju karakterističnu aromu. Rezultat su pikantni, moćni i oštri okusi koje je teško pronaći u drugim sirevima.

Pohani sir Hrana i piće Hrskava korica, a unutrašnjost se "razlijeva": Trik za savršeni pohani sir

Baciti ili jesti? 

Plijesan u sirevima kao što su brie, camembert, gorgonzola ili roquefort sigurna je za jelo, no što u slučaju kada svježi, kremasti ili neki drugi sir uhvati plijesan? Plijesan na takvim sirevima nije sigurna za jelo, osobito zato što nerijetko raste sa štetnim bakterijama, poput salmonele i E. coli.

U pravilu plijesan ne može prodrijeti duboko u tvrde i polumeke sireve, kao što su cheddar ili parmezan tako da možete odrezati pljesnivi dio i pojesti ostatak sira. Odrežite najmanje 2,5 cm oko pljesnivog mjesta. Oprezno baratajte nožem da ne prenesete plijesan na druga mjesta.

Kada dodajete sol u jelo? Pogreške koje mogu upropastiti svako jelo Grah Piletina +0 Sol