Galerija Napravite proteinske palačinke 0 Pečeni losos 0 Varivo sa slanutkom koje obiluje bjelančevinama biljnog porijekla 0 Svinjski kotlet 0

U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Bjelančevine (proteini) nužne su za normalno funkcioniranje cijelog organizma – one grade mišiće i sudjeluju u održavanju metaboličkog zdravlja.

Istraživanja su pokazala da bismo tijekom obroka trebali unositi oko 20 do 30 grama proteina ovisno o mišićnoj masi, a preporuke su još i više ako intenzivno trenirate u teretani i pokušavate ojačati muskulaturu.

Što jesti kada trenirate? Ovaj tjedan fokusirani smo upravo na obroke s povišenim udjelom bjelančevina – onih životinjskog porijekla poput mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda, ali i onih koje potječu od biljaka, točnije od grahorica, žitarica, orašastog voća i sličnih namirnica.

Na jelovniku će se naći sve od dalmatinske čičvarde, odnosno variva od slanutka podebljanog slaninom i kobasicama, preko pečenog tofua do lososa iz pećnice.

Tjedan s povećanim udjelom bjelančevina nemoguće je zamisliti bez piletine, a čak smo i subotnji desert prilagodili ovoj temi te predlažemo proteinske palačinke od čokolade.

Varivo sa slanutkom koje obiluje bjelančevinama biljnog porijekla Varivo sa slanutkom koje obiluje bjelančevinama biljnog porijekla (Foto: Getty Images)

Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata s povećanim udjelom bjelančevina za svaki dan ovoga tjedna.

Ponedjeljak, 6. 11. – Hrskavi pečeni tofu

U veganskoj prehrani tofu se koristi kao zamjena za meso i sir. Taj fleksibilni prehrambeni proizvod nastaje zgrušavanjem proteina u sojinu mlijeku, obiluje bjelančevinama, a može se pripremati na brojne načine.

Ako ste prije probali tofu i nije vam se svidio, moguće je da ga niste odgovarajuće obradili i začinili. Mi vam donosimo najlakši recept za hrskavi tofu u kojem ćete stvarno guštati

Utorak, 7. 11. – Dalmatinska čičvarda

Ovo gusto, zasitno i fino varivo na bazi slanutka u Dalmaciji se naziva čičvarda, a obogaćuje se i slaninom. U njega slobodno možete ukuhati i koju domaću kobasicu kako biste dodatno povećali proteinsku vrijednost jela. Imamo recept!

Srijeda, 8. 11. – Piletina s rajčicama i s maslinovim uljem

Umjesto suhih pilećih prsa pripremite meso puno okusa te nadahnuto grčkim namirnicama – maslinama, maslinovim uljem, feta sirom, rajčicama i origanom. Evo što morate napraviti.

Pečeni losos Pečeni losos (Foto: Getty Images)

Četvrtak, 9. 11. – Poširana jaja u grčkom jogurtu

Poširana jaja poslužena u mješavini jogurta i češnjaka turski su specijalitet. Prema nekim podacima, u 15. stoljeću çılbır je svako jutro stizao na stol otomanskim vladarima. Evo i kako se priprema.

Petak, 10. 11. – Pečeni losos

Najbolji trik da pečeni losos ostane sočan i pun okusa jest da ga pečete umotanog u alufoliju. Osim što losos ostaje sočan tako zatvoren u foliju, kada se termički obrađuje sa začinskim biljem ili povrćem, preuzima i njihove arome i čitav će rezultat biti puno ukusniji. Imamo recept!

Subota, 11. 11. – Čokoladne proteinske palačinke

Ukusne palačinke možete napraviti i s povećanim udjelom bjelančevina, a bez sastojaka životinjskog porijekla. Umjesto jaja upotrijebite lanene ili chia sjemenke, a kravlje mlijeko zamijenite biljnim mlijekom od soje.

U smjesu dodajte i nešto brašna od heljde i zobi, koje su bogate proteinima, dok će vam dodatnu dozu bjelančevina donijeti proteinski prah. Evo što morate napraviti za ove palačinke.

Napravite proteinske palačinke Napravite proteinske palačinke (Foto: Shutterstock)

Nedjelja, 12. 11. – Svinjski kotlet

Svinjski kotleti sjajna su ideja za nedjeljni ručak. Ne morate ih čak ni marinirati – umjesto toga poslužite ih u jednostavnom umaku od meda, rižina octa, maslaca i češnjaka, koji se može pripremiti u desetak minuta. Imamo recept!

7 savršenih jesenskih jela za svaki dan ovoga tjedna Ugrijte se tanjurom fiš paprikaša Špageti bundeva sjajna za jesenska zamjena za tjesteninu Irski gulaš u obliku slane pite +0 Rižoto od tikve, pancete i kestena