Bjelančevine (proteini) nužne su za normalno funkcioniranje cijelog organizma – one grade mišiće i sudjeluju u održavanju metaboličkog zdravlja.

Istraživanja su pokazala da bismo tijekom obroka trebali unositi oko 20 do 30 grama proteina ovisno o mišićnoj masi, a preporuke su još i više ako intenzivno trenirate u teretani i pokušavate ojačati muskulaturu.

Što jesti kada trenirate? Ovaj tjedan fokusirani smo upravo na obroke s povišenim udjelom bjelančevina – onih životinjskog porijekla poput mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda, ali i onih koje potječu od biljaka, točnije od grahorica, žitarica, orašastog voća i sličnih namirnica.

Na jelovniku će se naći sve od dalmatinske čičvarde, odnosno variva od slanutka podebljanog slaninom i kobasicama, preko pečenog tofua do lososa iz pećnice.

Tjedan s povećanim udjelom bjelančevina nemoguće je zamisliti bez piletine, a čak smo i subotnji desert prilagodili ovoj temi te predlažemo proteinske palačinke od čokolade.

Varivo sa slanutkom koje obiluje bjelančevinama biljnog porijekla Varivo sa slanutkom koje obiluje bjelančevinama biljnog porijekla (Foto: Getty Images)

Nastavite čitati tekst i pronađite sedam recepata s povećanim udjelom bjelančevina za svaki dan ovoga tjedna.

Ponedjeljak, 6. 11. – Hrskavi pečeni tofu

U veganskoj prehrani tofu se koristi kao zamjena za meso i sir. Taj fleksibilni prehrambeni proizvod nastaje zgrušavanjem proteina u sojinu mlijeku, obiluje bjelančevinama, a može se pripremati na brojne načine.

Ako ste prije probali tofu i nije vam se svidio, moguće je da ga niste odgovarajuće obradili i začinili. Mi vam donosimo najlakši recept za hrskavi tofu u kojem ćete stvarno guštati

Utorak, 7. 11. – Dalmatinska čičvarda

Ovo gusto, zasitno i fino varivo na bazi slanutka u Dalmaciji se naziva čičvarda, a obogaćuje se i slaninom. U njega slobodno možete ukuhati i koju domaću kobasicu kako biste dodatno povećali proteinsku vrijednost jela. Imamo recept!

Srijeda, 8. 11. – Piletina s rajčicama i s maslinovim uljem

Umjesto suhih pilećih prsa pripremite meso puno okusa te nadahnuto grčkim namirnicama – maslinama, maslinovim uljem, feta sirom, rajčicama i origanom. Evo što morate napraviti.

Pečeni losos Pečeni losos (Foto: Getty Images)

Četvrtak, 9. 11. – Poširana jaja u grčkom jogurtu

Poširana jaja poslužena u mješavini jogurta i češnjaka turski su specijalitet. Prema nekim podacima, u 15. stoljeću çılbır je svako jutro stizao na stol otomanskim vladarima. Evo i kako se priprema.

Petak, 10. 11. – Pečeni losos

Najbolji trik da pečeni losos ostane sočan i pun okusa jest da ga pečete umotanog u alufoliju. Osim što losos ostaje sočan tako zatvoren u foliju, kada se termički obrađuje sa začinskim biljem ili povrćem, preuzima i njihove arome i čitav će rezultat biti puno ukusniji. Imamo recept!

Subota, 11. 11. – Čokoladne proteinske palačinke

Ukusne palačinke možete napraviti i s povećanim udjelom bjelančevina, a bez sastojaka životinjskog porijekla. Umjesto jaja upotrijebite lanene ili chia sjemenke, a kravlje mlijeko zamijenite biljnim mlijekom od soje.

U smjesu dodajte i nešto brašna od heljde i zobi, koje su bogate proteinima, dok će vam dodatnu dozu bjelančevina donijeti proteinski prah. Evo što morate napraviti za ove palačinke.

Napravite proteinske palačinke Napravite proteinske palačinke (Foto: Shutterstock)

Nedjelja, 12. 11. – Svinjski kotlet

Svinjski kotleti sjajna su ideja za nedjeljni ručak. Ne morate ih čak ni marinirati – umjesto toga poslužite ih u jednostavnom umaku od meda, rižina octa, maslaca i češnjaka, koji se može pripremiti u desetak minuta. Imamo recept!

7 savršenih jesenskih jela za svaki dan ovoga tjedna Šarlotka Ugrijte se tanjurom fiš paprikaša Špageti bundeva sjajna za jesenska zamjena za tjesteninu +1 Irski gulaš u obliku slane pite

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju