Galerija
Kupujete stare kestene
Dobar kesten treba biti čvrst, ali imati blagu elastičnost pod prstima. Ako je prelagan, vjerojatno se osušio. Svježi kesteni imaju glatku i sjajnu koru. Smežurani ili oni koji djeluju ofucano i umorno, mogu biti znak su da su stari. Kesteni se brzo kvare – najbolje ih držati u hladnjaku, u papirnatoj vrećici, a ne u plastičnoj.
Ne zarezujete ih
Za početak, ne riskirajte suvišne ozljede tupim noževima i rezanjem kore u križiće ili kružiće, potrebna vam je samo jedna duga linija duž cijelog kestena i to napravljena nazubljenim nožem za kruh! Pripazite svejedno ruke i budite oprezni.
Imate pogrešan recept
Kestene stavite u lonac s vodom, uključite vatru i kuhajte dok voda ne uzavre, a potom ih ocijedite, stavite u posudu za pečenje i pecite na 220 stupnjeva 20 do 25 minuta. Kada su gotovi, zamotajte ih u kuhinjsku krpu i pustite da odstoje nekoliko minuta. Detalje doznajte na ovom linku.
Ne koristite prešu
Trebate li napraviti pire, a nemate dovoljno vremena ili strpljenja, poslužiti se možete prešom za češnjak ili pire. Kuhane kestene prepolovite, a manje možete ostaviti cijele pa ih protisnite. No želite li ipak da kesteni ostanu cijeli, najprije ih zarežite oštrim nožem pa ih natopite u vodi. Vodu procijedite te zagrijte kestene u mikrovalnoj pećnici na minutu. Lagano ih pritisnite pa ogulite.
Predugo ih kuhate
Kesteni kuhaju 20–30 minuta – ako ih ostavite duže, postaju kašasti i gube aromu.
Riskirate opekline
Pečeni kesteni također mogu zadati puno muke oko guljenja. Da biste ih što prije oslobodili od košuljica, nakon pečenja ih zamotajte u kuhinjsku krpu. Držite ih zamotane sve dok se ne ohlade dovoljno da ih možete primiti prstima.
Prema naputku slavne kuharice Marthe Stewart, najbolje ih je guliti dok su vrući i u krpi kako ne bismo opekli prste, a zatim kratko blanširati – pokožicu ćete na taj način najlakše skinuti. Imajte na umu da ako čekate predugo, kora će stvrdnuti i guljenje postaje prava muka. Najbolje je guliti ih dok su još topli.
Ne sortirate ih prije kuhanja ili pečenja
Ubacite li i one kestene s rupicama ili napuklom korom u jelo riskirate gorak okus u cijeloj porciji. Od viška proteina glava ne boli, ali crviće je bolje izbjeći u jelu.
Zaboravljate ih kušati
Svaka tura kestena je drukčija – bolje je probati jedan usred pripreme i provjeriti jesu li gotovi, nego čekati predugo.
Ostavljate ih predugo
Kuhani i pečeni kesteni najbolji su dok su svježi i topli. Ako ih ostavite za sutra, postaju tvrdi i gube aromu.
Uvijek ih pripremate na isti način
Većina kestene zamišlja samo u desertima, ali odlični su i u juhama, rižotima i kao prilog mesu. Skuhane kestene možete propasirati i dodati malo maslaca i mlijeka – dobit ćete nježan jesenski pire koji je savršen prilog mesu ili ribi. Ako vam se ipak jede nešto slatko, pomiješajte pasirane kestene s malo ruma, vanilije i otopljene čokolade – i dobit ćete brzinski kesten namaz koji možete mazati na palačinke ili tost.
Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru