U veganskoj prehrani tofu se koristi kao zamjena za meso i sir. Ovaj fleksibilni prehrambeni proizvod nastaje zgrušavanjem proteina u sojinom mlijeku, obiluje bjelančevinama, a može se pripremati na brojne načine.

Ako ste prije probali tofu i nije vam se svidio, moguće je da ga niste odgovarajuće obradili i začinili. Mi vam donosimo najlakši recept za hrskavi tofu u kojem ćete stvarno uživati.

Hrskavi tofu možete poslužiti uz prilog po želji, staviti u stir fry s rezancima ili rižom, ubaciti u salatu, sendvič ili tortilju. Mogućnosti su uistinu brojne.

Ako želite da tofu ima "mesnatu" teksturu poput pečene piletine, zamrznite ga prije upotrebe. Zamrznuti tofu odmrznite večer prije nego što ga planirate iskoristiti, ocijedite višak vode, pa tek onda iskoristite u receptu.

Najvažniji dio u ovom receptu je dobro ocijediti tofu. Iako će kukuruzni škrob pomoći u dobivanju hrskave teksture jela, mogli biste se razočarati rezultatom ako ne uklonite višak vlažnosti iz tofua prije nego što ga sljubite s ostatkom namirnica.

Na tržištu se mogu pronaći različite prese za tofu, a višak vode iz ove namirnice možete istisnuti i uz pomoći stvari koje imate kod kuće.

Tofu omotajte u čistu pamučnu krpu, pa na nju položite drvenu dasku za rezanje i nekoliko težih knjiga. Ostavite tofu u kućnoj verziji prese barem pola sata, a potom ga upotrijebite u receptu.

Sastojci za hrskavi tofu:

  • 400 g tvrdog tofua
  • 3 žlice kukuruznog škroba
  • ½ čajne žličice češnjaka u prahu
  • ½ čajne žličice dimljene paprike u prahu
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za prženje

Priprema hrskavog tofua:

  1. Dobro ocijedite tofu i uklonite višak vlažnosti papirnatim ručnikom.
  2. U zdjeli pomiješajte kukuruzni škrob, dimljenu papriku, češnjak u prahu, sol i papar.
  3. Narežite ocijeđeni tofu na kocke i uvaljajte u pripremljenu smjesu na bazi kukuruznog škroba i začina sa svih strana.
  4. Zagrijte biljno ulje u tavi pa na njemu ispecite pripremljeni tofu. Pecite tofu oko dvije do tri minute sa svake strane dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
  5. Ocijedite višak masnoće, posolite tofu još jednom i odmah poslužite. Dobar tek!

Bračni par iz Tuzle i Novog Mesta koji sarmu kuha bez grama mljevenog mesa Knjiga Balkan Vegan Jelene Šarkanović - 2 Knjiga Balkan Vegan Jelene Šarkanović - 1 Knjiga Balkan Vegan Jelene Šarkanović - 4 +0 Knjiga Balkan Vegan Jelene Šarkanović - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju