Nažalost u stvarnom životu ne radi ona: "Stoliću, prostri se!" ali trudimo se ponuditi vam recepte s kojima ćete imati osjećaj da ste stvarno samo poželjeli, izgovorili i večera je tu. Danas na meniju imamo jednostavnu piletinu u jednoj jedinoj tavi punoj okusa Grčke: masline, maslinovo ulje, feta sir, rajčica i origano. Prepržite meso, dodate sve, malo promiješate, opet malo promiješate i – gotovo.
Šteta bi bilo da vam ostane išta ovog finog umaka, pa predlažemo da ga i poslužite samo s kruhom ili lepinjom. Ako vam se da malo ih prepržiti na tavi bez ulja ili na tosteru, izvrsno, bit će vam drago.
Sastojci za piletinu u grčkom umaku:
- 4 filea pilećih prsa
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 glavica luka, sitno nasjeckanog
- 2 češnja češnjaka, zdrobljna
- 2 čajne žličice sušenog origana
- 700 g passate od rajčice
- 1 čajna žličica bijelog šećera
- 250 g cherry-rajčica
- 150 g miješanih maslina
- 30 g feta sira, izmrvljenog
- listovi svježeg origana, za ukras
Priprema piletine u grčkom umaku:
- Posolite i popaprite file s obje strane.
- Zagrijte 1/2 ulja u velikoj dubokoj tavi na jakoj vatri. Dodajte piletinu. Pecite oko 45 sekundi sa svake strane ili dok ne dobiju boju. Prebacite na tanjur.
- Dodajte preostalo ulje u tavu. Smanjite vatru na srednje jaku. Dodajte luk, češnjak i sušeni origano. Kuhajte uz miješanje 2 minute i 30 sekundi. Dodajte passatu, šećer, rajčice i masline. Kad zavrije, kuhajte još 5 minuta uz povremeno miješanje.
- Posolite i popaprite i po želji ukrasite svježim origanom prije posluživanja.
Bijeg na jug: Na drugoj kulinarskoj radionici Stipana Iličića pripremali smo tri efektna jela toplijih krajeva +95