Prisiljeno zelje ili kupus na pasiranoj rajčici za mnoge je bilo sastavni dio djetinjstva, a osobito je bilo popularno u osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Riječ je o jednostavnom i jeftinom varivu koje se priprema od tek nekoliko namirnica – svježeg kupusa, rajčice, luka i pokojeg začina.

Postoje različite vrste prisiljenog zelja – netko ga ne može zamisliti bez šake kuhanog graha, drugi pak obično u zelje stavljaju i kobasice ili kakav drugi komad sušenog mesa, no mi vam donosimo recept za najlakšu varijantu.

Kiseli kupus Hrana i piće Jedite ga svaki dan! 5 razloga zbog kojih je kupus kralj zime

Sastojci za varivo:

1 kg svježeg kupusa
1 veliki luk
½ litre pasirane rajčice
2 žlice šećera
sol i papar po želji
biljno ulje za pirjanje
sjeckani peršin za ukrašavanje

Krpice sa zeljem Hrana i piće Recept za slasne krpice sa zeljem kakve su se jele u bivšoj Jugoslaviji

Priprema:

1. U velikom loncu zagrijte nešto biljnog ulja pa na njemu propirjajte sitno nasjeckani luk.

2. Svježi kupus narežite na trakice, posolite ga, dobro promiješajte i pustite da odstoji pet minuta.

3. Na luk dodajte kupus i pirjajte sve zajedno dok povrće ne povene. Za to će vam biti potrebno 10-15 minuta.

4. U lonac ulijte pasiranu rajčicu, šećer, sol i papar.

5. Dobro promiješajte i kuhajte sve zajedno još oko pet do deset minuta. Poslužite toplo s malo nasjeckanog svježeg peršina. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju