Kao iz (Gričkog) topa, u 12 sati Strossmayerov trg preplavili su mirisi roštilja. Gastroface su ušle u kućice iz kojih neće izaći do 13. rujna kako bi pokazali svoja mala remek-jela o kojima su razmišljali puno prije festivala. Isprobavali su, kombinirali sastojke, pojeli mesa i mesa (i rikole, i falafela) kako bi predstavili ono nešto po čemu su posebni i sada čekaju na goste da ih „raspakiraju“, maknu papir i bace se na kušanje uz kakvo pivo, koktel ili gemišt.

U svakom slučaju, to što su burgeri nekoć bili, s ovim danas nema veze. Koristi se meso iz domaćeg uzgoja, ponekad i najfiniji komadi poput bifteka, odležanih steakova i divljači, peciva što mirišu na maslac, hrskave korice i meke unutrašnjosti, domaći umaci s desecima sastojaka, najfiniji sir, egzotični začini, kao i dodaci poput tartufa, kavijara… Uglavnom burgeri su dobili kravatu, okej, neki čak i irokezu, a pravila nema – sve je dopušteno, a na vama je da otkrijete što vam je po guštu.

Dekadentni odležali biftek (85 kuna) 

Došao je red i na nas da u galeriji ljepotana nađemo one koje bismo preporučili, pa se i ponovno „posvađali“ oko ukusa. Iz kućice chefa sa Supermanovom šiltericom, The Garden Bar & Kitchena stigao je najdekadentniji burger na festivalu, barem kad je riječ o imenu.

Palfijev Dekadent je 100% mljeveni juneći ribeye odrezak iz suhog zrenja. Zašto tako fini komad mesa u pecivu, možda se pitate? Pa, zato što si je htio dati malo oduška u ova teretna vremena. Među ostalim sastojcima su zreli cheddar, majoneza s tartufima i grillani srebrenac.

Zasukali smo rukave i pripremili se na snagatora, a dočekala nas je balerina. Nabrijani sastojci lijepo su zaplesali u divoticu od uravnoteženih okusa, finih mirisa dima, luka koji je nježan, a hrskav. Supersočno iznenađenje koji neće biti naporno ni mrziteljima tartufa u mekom pecivu – prvo pa muško! 

Đurina, frende (99 kuna)

Nikola Božić iz Reshetke ne skriva da je nepovratno opčinjen mesom, vatrom i dimom. Proslavljenom burgeru Divlji Đuro koji je prošlih godina osvajao srca i nepca kombinacijom divljači s raguom od šumskih gljiva u brioche pecivu pridružio se i juneći E buraz od biranih komada mesa i dehidrirane jetrice s parfeom od jetre i pireom od češnjaka u brioche pecivu.

Niste li fan iznutrica, tu je i Đurina, frende – burger od odležanog bifteka kojeg će na festivalu biti u ograničenim količinama. Pomno birane komade vrhunskog mesa nije htio kvariti salatom, ni drugim „kerefekama“ koje odvlače pozornost s dominantne arome; tek pesto od rukole i majoneza od smeđeg maslaca prave društvo delikatnom tenderloinu u brioche pecivu. Idu li vam na živce rahli burgeri, u Reshetki ćete naći nešto kompaktnije primjerke.

Rougemarinov Cheeseburger (58 kuna)

„Uuu, super su mi začini“ rekla je jedna od članica strašnog suda kad je iz Rougemarinove kućice stigao Cheeseburger. Po definiciji juneći burger u brioche pecivu, zelena salata, senf mayo, pržena panceta, cheddar sir, marmelada od ljubičastog luka i BBQ umak dobra je kombinacija za one koji se žele malo odmaknuti od klasike i otkrivati slatko, slano, svježe i pikantno u istom zalogaju.

Nas je ovaj burger odveo na Mediteran, a ljutkasti aftertaste smo gasili Nekićevim gemištima sa začinskim biljem. Da nam je netko pričao ne bismo vjerovali koliko pokoji listić finih ili grančica začina u kombinaciji sa Štamparovim vinom i mineralnom može biti dići cijelu kombinaciju ne bismo vjerovali. „Mohitači za siromašne“ su toliko dobro da bismo si ih i sami slagali cijelo ljeto – definitivno najveće iznenađenje festivala, barem kad je riječ o tekućim pitanjima.

El Primero, Submarine (54 kune)

Da Submarineu svake godine dižemo ljestvicu ne skrivamo, a ove godine nas je iznenadio svojim „prvim“ burgerom. El primero u svojem CV-ju ima: 100% junetinu iz lokalnog uzgoja, Special Submarine umak, listiće baby kelja, špinata i blitve, dimljenu dalmatinsku pancetu, grillani dimljeni sir, prženi hrskavi luk i BBQ mayo.

Prvom burgeru festivala kad je riječ o teksturi koja zaigra ostale komponente odali smo minutom mljackanja, zadovoljno istražujući arome i okuse. Meko, sočno, fino, bez ikakve zamjerke. We'll be back…

Kasheta: Black Angus Beef (75 kuna)

Da nije zlato sve što svijetli (ima nešto i u darkerskom mesu) uvjerila nas Kasheta sa svojim crnjakom kojim odaje počast Black Angusu. „Baš me briga jel vama fin ili nije, meni je!“ rekla je, uz smijeh, jedna od sutkinja. Burger s zlatno-crnim pecivom posvađao je žiri, oko njega su se lomili drveni štapići za ražnjiće da bi se došlo do zaključka da je jedan je od onih – ili ti je vrh, ili nije. U svakom slučaju plijeni pozornost, kako izgledom, tako i okusima.

Deep Cheese by El Toro (60 kuna)

Kruna El Torovog Deep Cheesea je cijenjeno meso domaćeg angus goveda koje proizvode M Brothers, braća Maturanec, u blizini Karlovca. Osim mesa u Deep Cheseeu naći ćete i umak od dimljene mozzarelle i cheddara te vrhnja, kao i ljubičasti luk, ukiseljeni komorač i prženi luk. Muški burger kojem ne nedostaje arome!

Pažaninova Crispy kapula (55 kuna)

Iz Pažaninove kućice preporučili su nam Crispy kapulu od hrvatske junetine, s džemom od kapule i pržene kapule, ukiseljene chilli rajčice, rikole i honey mustarda. Neke je članove žirija podsjetila na djetinjstvo, kad su se mirisi iz mamina lonca širili kuhinjom. Proustovskom trenutku nismo otkrili uzrok, ali ako volite luk, ovaj burger bi vam mogao biti dobar.

Spicy Senorita, Brewbites (64 kune)

Na stol je stigla i luda gljiva, ovaj, Spicy Senorita - počeo nam se plesti jezik od koktelskih slatkiša iz Bara Mangosta koji mućkaju svakojaka šarena pića, a neka od njih poslužuju i u lubenici sa slamčicama (Instagrameri, navalite!).

Vratimo se na crvenu gospođicu koja pod haljinom krije juneći burger s dimljenom mozzarellom i Salsa Fire ljuti umak kao bazom, te iceberg salatu, rajčice i kisele krastavce. Iako nosi ljute boje, i pojačana je Brutallerom (Volim ljuto) nemojte da vas zaplaši – ljutina je damska i neće vas rasplakati.

Divlji burger iz Cheese bara (75 kuna)

Cheese bar kojeg vinopije poznaju kao mjesto na nekoliko koraka od trga u kojem se više od 100 hrvatskih vina može kušati na čaše, a gurmani po kamenicama, salati od hobe i tatarskom bifteku, ili raznim predstavljanjima domaćih proizvođača, na Zagreb Burger Festival je stigao s četiri burgera. Nama je preporučio Wild jer su osobito ponosni na svoj umak od vrganja koji kombiniraju s burgerom od srne i vepra, buffalo mozzarellom i salatom.

Pepper Bad Burger by Janković (53 kune)

Tražite li kick ljutine, svratite kod Jankovića koji je u kombinaciji s dečkima iz Volim ljuto i isprobajte Bacon Ugly, koji je najnabrijaniji među „trojicom“ (burgera, ne dečki). Mi smo se odlučili za „zlatnu sredinu“ – Pepper Bad Burger koji osim hrvatske junetine, pod kapu od brioche peciva okuplja i relish od crvene paprike, drobljene bučine sjemenke te spicy mayo.

Oho! Nema rikole? Za razliku od većine, iz Bada viri iceberg salata što je nekim članovima žirija stiglo kao naručeno. Osim ako nas nisu štedjeli s ljutom majonezom, Bad i nije bio tako zločesto pikantan koliko smo očekivali. Čak su i kušači koji lako puste suzu za ljutim papričicama to ustanovili. Koliko će vama good biti bad, najbolje je da provjerite sami.

Kava i slatko za kraj 

Nakon dobrog ručka trebalo je popiti i kavicu i pojesti kolač ili sladoled. Za deset kuna moći ćete isprobati izvrsni espresso, macchiato ili cappuccino – i to iz virtuoznog La Marzocco Leve (za one koji ne znaju, radi se o "raketi za Mjesec" među aparatima). Fina, čokoladna aroma Hug&Punch kave odlično paše uz slatkiše iz Le Kolača. Kolače ćete platiti oko 30 kuna, a sladoled je 33. Slatkači su na prirodnoj bazi, bez umjetnih aroma i bojila, a birati možete između čokolade, cheesecakea i pečene jabuke i apple piea.

Dobru zabavu želimo, vidimo se na Zagreb Burger Festivalu! 
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju