Ugledate li idući tjedan na Strossmayerovom trgu kakav old school truck, Citroenov HY iz ’69 godine i 'neman od smokera', od milja nazvanog Čade, znat ćete da ste na dobrom putu do pomaknutih gemišta, bezobrazno mekog mesa i izvrsne kave. Nekić Trucks jedan su od relativno novih noviteta iz male tvornice ideja Marina Nekića, kojeg možda poznajete kao najboljeg hrvatskog miksologa.

U novoj priči pridružio mu se brat Josip s kojim će na Zagreb burger festivalu predstaviti Jamnica Gemišt & Nacho Truck - i to kroz Štamparova vina iz Međimurja, među poznavateljima: prijestolnice gemišta. Na sjeveru Hrvatske gemišt nije zezancija. Pravila o temperaturi te omjerima vina i vode ondje se prenose s koljena na koljeno, sa stola na stol - no to je tek djelić priče o piću koje smo objeručke prihvatili od Talijana.

Navodno su za sve krivi Austrijanci, koji su prije dvjestotinjak godina, nenaviknuti na talijansko vino u Venetu (ah!) tražili špric vode kako bi ga razblažili - da bi se nešto kasnije u popularno piće dodavao i Aperol te Campari… a ostalo je povijest! Soda vodu sa stola s vremenom je izgurala mineralna, a kako se sa sela odlazilo u gradove, i drugi rituali ispijanja gemišta su se promijenili, neki čak i zaboravili.

Kako nam priča Marin Nekić, u hrvatskim se krajevima u čašama, osim vina i vode, uredno moglo pronaći i začinsko bilje. Njegova baka sa Žumberka ljeti bi u gemišt ubacila svježi pelin ili pokoji listić metvice, koji osvježava i spušta tjelesnu temperaturu. Kako napominje miksolog, moći ljekovitog bilja nekoć su se bolje poznavale, a listići i stabljike nisu bile samo u službi okusa. Svoje znanje o moćnim biljčicama, Marin je godinama znatiželjno prikupljao od Velebita pa sve do Azije te ih potom primjenjivao u svojim pićima, a komadić tog znanja može se okusiti i na Zagreb burger festivalu.

Marin Nekić Marin Nekić (Foto: Sandro Sklepić)

Kako se prirodni klima-uređaji snalaze u gemištima najbolje je provjeriti uz nachose, bilo kao dodatak burgeru ili u kombinacijama s dimljenom pancetom, domaćim umakom od cheddar sira i origana – ili sočnim pulled porkom. Vučena, ili trgana svinjetina redovan je festivalac, a tajna slasti je u sporom pečenju kako bi kemija i fizika odradile svoje i dobilo meso meko kao duša. Okej, nismo sigurni koliko je duša uistinu meka, ali ako se dobro napravi, pulled pork se topi u ustima (ovaj put, doslovno).

Smoker Čade, nazvan prema simpatičnom, lijenom – i ogromnom volu neće biti parkan na Strossmayerovom trgu za šminku. Složna braća su ga sama dizajnirala i napravila od svega i svačega, a rezultat je mašina vrijedna divljenja, koja bi dobro poslužila za kulisu u nekom od steampunkerskih SF-ova.

Nekić Trucks - Deda Ljubo iz Lovrana i njegov unuk Nekić Trucks - Deda Ljubo iz Lovrana i njegov unuk (Foto: Nekić Trucks)

"Josip je poslijednjih 15 godina posvetio sakupljanju i preuređivanju starih vozila isključivo iz strasti. Zatim se rodila ideja da sve to pretvorimo u food truckove. Neka od vozila, kao što je i HY Citroen kupljena su na natječajima jer vlasniku nije bila toliko važna zarada, koliko da kupac razumije materiju, da se nastavi brinuti i njegovati vozilo. Stari vlasnici nas često obiđu na eventima, ne da bi vidjeli mene i brata, nego svoje "ljubimce" s kojima su proveli život", priča nam Marin. 

Jednaka pozornost se pruža mesu i drvetu, koje ja važna karika u kreiranju okusa. Pomnu pažnju drvetu pridaje Marinov otac u bilogorskom selu, gdje ima čak i svoj Wood Vault – trezor s drvima, a majka se brine o mesu. 

Razgovarajući s Nekićem doznali smo da drvo mora biti potpuno suho kako bi se izbjegla omražena čađa. Jedino drvo s minimalnom vlagom može pružiti finu aromu mesu. Nekići koriste grab i bagrem, a za još bolju aromu dima dodaju drvo kruške, trešnje ili jabuke.

Čade bez čađe će biti zadužen za svinjetinu koja se oko deset sati dimi na drvetu kvalitetnog graba i aromatičnog drveta kruške, a meso koje se raspada na dodir vilice posluživat će se hrskavim nachosima, najbolje uz gemišt.

Osim pulled porka vikendom, svaki dan Festivala moći ćete isprobati  kako se dimljena panceta snalazi s hrskavcima, uz umak od sira cheddar i origana ili pak okusiti nestvarno meke batake i krilca.  

 

 

Objavljuje Nekic TrucksSubota, 22. kolovoza 2020.

 

Nekićima će se na hedonističkom festivalu pridružiti i ekipa iz Hug&Puncha, Nikola Žiganto i Domagoj Trusić, neki od najvećih stručnjaka za specialty kavu u regiji. Hug&Punch je dobavljač najfinijih origina kava, vrhunska mikropržionica i najbolji edukacijski centar barista u ovom dijelu Europe.Toliko o CV-ju, no možda je bolje da kava govori umjesto superlativa.

Za deset kuna moći ćete isprobati espresso, macchiato ili cappuccino – i to iz opasne konkurencije Čadi – virtuoznog La Marzocco Leva aparata. Bentley među aparatima za kavu, ma i raketa za Mjesec, kako kaže Marin čudo je od uređaja za kojeg „treba imati dozvolu“ jer kvaliteta ne ovisi samo o aparatu i kvaliteti kave, nego i vještini bariste pa oni koji nisu pazili na satu lako mogu pokvariti omiljeni napitak. 

Poznati miksolog, svoju je diplomu zaradio kod Nikole i Domagoja kako bi mogao pripremati te fine napitke koji najprije zagrle aromom, da bi zatim udarile u žicu okusom. Jedna od posebnosti njihove kave je ta i da nećete osjetiti nervozu i treskavicu nakon što popijete par komada, tako da nema straha da će vam se kasnije kakav gemišt s metvicom proliti iz čaše. Vidimo se na Festivalu!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju