• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Kako je odabrati i pripremiti? Sve što morate znati prije nego što odlučite kod kuće ispeći janjetinu

Za početak nabavite kvalitetno meso, prema potrebi ga marinirajte i popecite u tavi da sokovi ostanu unutra te zatim pecite u pećnici...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 18.12.2024 07:12 komentari
viber Created with Sketch.
Janjetina
Janjetina (Foto:Nova TV)

Galerija Janjetina 0

U trendu Ilustracija sendviča od focaccije Focaccina Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb Novi kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom Nizozemska (Ne)pomirljive razlike Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom

Tajna slasnog janjećeg pečenja počinje na pašnjacima jer okus mesa itekako ovisi o hrani koju je janje jelo – travi i drugom bilju. Kod nas se osobito cijene paška, creska i dalmatinska janjetina, kao i planinska lička.

U svijetu je naveliko poznata francuska janjetina pauillac jer životinje pasu slanu travu, zbog čega Francuzi takvo meso minimalno sole prije pripreme.

Prvi korak za pripremu savršenog jela od janjetine upravo je nabavka mesa provjerene kvalitete, a ako imate mesara kojem vjerujete, to je veliki plus. Možemo razlikovati meso mlade janjetine, janjetine i ovčetine.

Mlada janjetina

Mlada janjetina ima meko i svijetlo meso, a meso životinja starih od tri do devet mjeseci tamnoružičaste je boje, malo protkano masnoćom, tanjih vlakana i aromatično. Kod ovčetine riječ je o tamnocrvenome mesu krupnih vlakana i protkanim masnoćom.

Kod mladog mesa cijene se rebra, koja ovisno o rezanju čine kotlete, koji su izvrsni za pečenje, osobito na roštilju. File (pečenica) janjeta je najmekši dio, a zbog male količine često i najskuplji.

Janjetina Janjetina (Foto: Nova TV)

Cijeni se i janjeća kruna, za nju su potrebna jedan ili dva uzdužno prepolovljena komada leđa s dugačkim rebrima, koja se povežu tako da gornji krajevi tvore krunu. Za dvostruku krunu stavljaju se dva komada leđa uskom stranom jedan do drugoga, potom se sastave i povežu. Takvo meso peče se 35-45 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva.

Koji dio janjetine ispeći, a koji skuhati?

Kad je riječ o tome kako pripremiti koji dio mesa, dobro je znati da je janjeća lopatica ili plećka odlična za kuhanje, pirjanje i pečenje. Meso se može skuhati u temeljcu, a narezano na kocke pogodno je za pirjanje, primjerice ragu.

Prsa se pripremaju na razne načine, s kostima ili bez kostiju, a potrbušina je pogodna za savitke, odnosno rolade. Koljenica, koja je najčešće nemasna, fantastična je iz pećnice.

Dijelovi prsa, lopatice i vrata ubrajaju se u povoljnije komade mesa, ali to ne znači da se od njih ne mogu pripremiti slasna jela. Vrat odvojen od kosti odličan je za gulaše, a uz prsa se koristi i za mljevenje. Janjeće koljenice osobit su specijalitet.

Kako neutralizirati jaki miris janjetine?

Janjetina često ima karakterističan miris, koji možete neutralizirati, primjerice, češnjakom i ružmarinom. Večer prije pečenja zarežite kožu pa meso istrljajte solju, domaćim maslinovim uljem i začinima poput češnjaka i ružmarina. Pustite da se tako marinira u hladnjaku.

Meso uvijek izvadite iz hladnjaka barem sat vremena prije pečenja da se zagrije na sobnu temperaturu. Prije pirjanja ili pečenja meso možete zapeći na tavi da bi se zatvorilo, a sokovi ostali unutra. Meso osušite i posolite. Zagrijte nekoliko žličica ulja u teškoj tavi od čelika ili lijevanog željeza na srednje jakoj vatri, zatim dodajte meso i popržite ga.

Mnogi chefovi kažu da je mladu janjetinu dobro peći po 20 minuta za 450 g pa još 20 minuta. Zreliju janjetinu najbolje je peći na nižoj temperaturi, 180 - 190 Celzijevih stupnjeva, nekoliko sati, ovisno o gramaži. Tako će biti najsličnija janjetini s ražnja. Pečete li meso zatvoreno u vrećici za pečenje, glinenoj ili običnoj posudi, dobit ćete meko meso koje podsjeća na peku.

Janjeći but

Pečete li janjeće kotlete, najprije ih popecite u tavi dvije minute sa svake strane i potom završite u pećnici. Za medium će trebati 3 - 5 minuta na 190 Celzijevih stupnjeva, dok meso ne postigne unutarnju temperaturu od 60 Celzijevih stupnjeva. Također, meso uvijek pustite da malo odstoji – oko 15 minuta, prije nego što ga počnete rezati.

Janjeći but, koji je u usporedbi s ostalim komadima janjećeg mesa suh (nema puno unutarnje masnoće), možete kuhati, primjerice pripremiti kalju s kupusom i korjenastim povrćem. Mjerite li unutarnju temperaturu mesa tijekom pečenja, pripazite da termometar ne dodiruje kost jer se temperatura neće pravilno očitati.

Odlučite li peći meso ispod peke, odaberite plećku s rebrima i vratom, a birajte onu koja je svježa, mlada i nemasna. Na popis za kupnju dodajte i krumpir i korjenasto povrće.

Pečete li, primjerice, but u pećnici, možete ga svakih pola sata podlijevati mješavinom ulja, začina i temeljca. Meso koje pečete otkriveno provjeravajte često, podlijevajte ga i premazujte masnoćom koju je pustilo da se ne isuši i zagori. Nemojte bockati meso niti ga zarezivati jer će sokovi iscuriti.

Više savjeta potražite u Školi kuhanja s chefom Mariom Miheljom.

Riječki restoran u kojem se odlazi na pečenu teletinu i janjetinu: Porcije su obilne, a meni s juhom i palačinkama košta 30 eura Restoran Paris u Rijeci - 4 Restoran Paris u Rijeci - 2 Restoran Paris u Rijeci - 1 +0 Restoran Paris u Rijeci - 3

  • #kako kuhati
  • #janjetina
  • #Blagdani
  • #meso
  • #kako odabrati janjetinu
  • #kako ispeći janjetinu
  • #najbolja janjetina
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dubrovnik pod lampicama: Zimski festival koji grije dušu
Oglas
Dubrovnik pod lampicama: Zimski festival koji grije dušu
Noćno sanjkanje, večera u kabini žičari i planinarenje po snijegu: Dobro došli na omiljeno slovensko skijalište
Predivni Krvavec
Noćno sanjkanje, večera u kabini žičari i planinarenje po snijegu: Dobro došli na omiljeno slovensko skijalište
Slastica od starog kruha i maka koju Mađari jedu večer prije Božića
Posno, ali dobro
Slastica od starog kruha i maka koju Mađari jedu večer prije Božića
Lijepi plavi Dunav: 15 zanimljivosti o rijeci koja povezuje Europu koje možda i niste znali
Najdulja rijeka EU
Lijepi plavi Dunav: 15 zanimljivosti o rijeci koja povezuje Europu koje možda i niste znali
Ako volite slatko, Rim će vas osvojiti: 7 deserata koje ne smijete preskočiti
Slatki rituali
Ako volite slatko, Rim će vas osvojiti: 7 deserata koje ne smijete preskočiti
Ove pogačice najbolji su dodatak mesnom pečenju, a rade se od samo 3 sastojka
Plus sol i ulje
Ove pogačice najbolji su dodatak mesnom pečenju, a rade se od samo 3 sastojka
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima konačno u Zagrebu
Focaccina
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
U Gorskom kotaru: Crna planinska koliba za ljubitelje svježeg zraka, osame i malih luksuza
Black Cabin Lokve
U Gorskom kotaru: Crna planinska koliba za ljubitelje svježeg zraka, osame i malih luksuza
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Overseas Highway
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
(Ne)pomirljive razlike
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
Kako kupiti alkohol na Tajlandu
Razlog je zanimljiv
Država u kojoj je do prije dva tjedna bila zabranjena prodaja alkohola između 14 i 17 sati

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Zbog povišene razine pesticida povlači se grožđica sušena
Provjerite zalihe
Povlači se popularno voće: Oprez, mogli biste se otrovati!
Muškarac ispao iz košare žičare na Durmitoru i poginuo
Sve se istražuje
Strašna nesreća u susjedstvu: Par ispao iz skijaškog lifta, muškarac poginuo
Pomoć Ukrajini u brojkama: Svakog Europljanina stoji manje od devet eura mjesečno
Slikoviti izračun
Koliko će pomoć Ukrajini koštati svakog stanovnika u Hrvatskoj? Mjesečno - jednu kobasicu na Adventu
show
Tko je Šejla Ramović, sestra Džejle Ramović?
vidite li sličnost?
Znate li tko je ovo? Sama gradi karijeru, a sestra je velike regionalne zvijezde
Tko je James, nećak kralja Charlesa?
ima slavne rođake
Znate li tko je ovaj mladić? Povezan je s najpoznatijom obitelji na svijetu!
Kako izgledaju božićni blagdani kod Nine Badrić?
kuharica nina
Kako izgledaju božićni blagdani kod Nine Badrić? ''Ja napravim patku u naranči, ne štuku u šlagu!''
zdravlje
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Kava i upala mjehura: Jedan gutljaj može biti dovoljan da pokrene simptome?
Istina koju ne želite čuti, ali morate
Kava i upala mjehura: Jedan gutljaj može biti dovoljan da pokrene simptome?
Znanstvenici otkrili: Samo jedna večernja navika može vam dramatično sniziti krvni tlak!
Važno!
Znanstvenici otkrili: Samo jedna večernja navika može vam dramatično sniziti krvni tlak!
zabava
Vlasniku nije bilo jasno zašto ga je pas probudio usred noći, a onda je pogledao snimku…
Kakav šok!
Vlasniku nije bilo jasno zašto ga je pas probudio usred noći, a onda je pogledao snimku…
Kitovi opkolili brod, pogledajte veličanstveni prizor od kojeg zastaje dah
Čarobna priroda
Kitovi opkolili brod, pogledajte veličanstveni prizor od kojeg zastaje dah
Školarci iz Rijeke doživjeli nezaboravan susret, snimka raznježila gledatelje
Uljepšalo im dan
Školarci iz Rijeke doživjeli nezaboravan susret, snimka raznježila gledatelje
tech
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: To je “tragedija za potrošače”
Jeste koristili njihove proizvode?
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: "To je tragedija za potrošače"
Lijek koji ne ubija, nego liječi rak? Znanstvenici pokazali da jednostavna tableta može smiriti izrazito agresivan oblik raka
Promjena pristupa
Lijek koji ne ubija, nego liječi rak? Znanstvenici pokazali da jednostavna tableta može smiriti izrazito agresivan oblik raka
Fotograf tražio jelene, a nabasao na spektakularno otkriće staro 200 milijuna godina
Visoko na litici
Fotograf tražio jelene, a nabasao na spektakularno otkriće staro 200 milijuna godina
sport
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno!
Uznemirujuće!
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno
Anthony Joshua nokautirao Jakea Paula nakon šest rundi
Bez milosti
VIDEO Šetnja ringom nije bila dovoljna: Joshua brutalno nokautirao Paula
Snimka brutalnog nokauta iz drugog kuta otkriva zanimljiv, ali i jeziv detalj
Pomalo i jezivo
VIDEO Snimka iz drugog kuta otkriva što je Joshua napravio prije završnog udarca
tv
MasterChef: ANKETA: TOP 6 - tko ima najveće šanse za ulazak u finale MasterChefa?
INTENZIVNO!
ANKETA: TOP 6 - tko ima najveće šanse za ulazak u finale MasterChefa?
MasterChef: Barbara nakon odlaska iz showa priznala: "Ja se apsolutno nisam pripremila za MasterChef"
PONOSNA NA SEBE!
Barbara nakon odlaska iz showa priznala: "Ja se apsolutno nisam pripremila za MasterChef"
MasterChef: Vatra u MasterChefu znači samo jedno – Barbara je u blizini! "Nisam piroman!"
UPS!
Vatra u MasterChefu znači samo jedno – Barbara je u blizini! "Nisam piroman!"
putovanja
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima konačno u Zagrebu
Focaccina
Hit-sendviči zbog kojih Splićani stoje u redovima stigli i u Zagreb
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne boje suočavanja s istinom
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
(Ne)pomirljive razlike
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Najveći slovenski vojni brod Triglav moderniziran u Iskra brodogradilištu u Šibeniku
prije roka
Najveći slovenski vojni brod Triglav moderniziran u Iskra brodogradilištu u Šibeniku
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
lifestyle
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Kolači koji mogu stajati
Suhi, sitni, prefini
Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata
Recept za Kapri tortu
Brzo i lako
Ovo je recept za trenutačno najtraženiju tortu, ne peče se, a okus i tekstura su fantastični
sve
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
Oprez!
Opasni virus već se širi prije blagdana: Stručnjaci upozoravaju na jednu od najgorih sezona dosad
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno!
Uznemirujuće!
VIDEO Jake Paul pokazao posljedice razornog udarca, ovo izgleda strašno
Kolači koji mogu stajati
Suhi, sitni, prefini
Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata
Malinovo ulje
Nema greške

Blagdani "ante portas": Što pokloniti onome koji ima sve, a voli fine zalogaje?

"Ok, rekao sam da neću spominjati poklon setovi, no ovi poklon setovi nešto su drukčiji. Tu nema uobičajene mješavine proizvoda, već je fokus na jednoj regiji..." NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close