Mlada janjetina ukusan je vjesnik proljeća i jedan od najčešćih "sudionika" uskrsnog stola. Pod terminom "mlada janjetina" podrazumijeva se meso ove životinje ne starije od tri mjeseca koje karakterizira nježno ružičasto meso i bijela boja masnoća.

Najbolja je janjetina ona koja se hrani aromatičnim biljem, a pase u blizini morske obale. Nabavite li lijep komad janjetine, pripremite ga pomoću sljedećih savjeta:

1. Marinirajte u mirisnim začinima

Janjetina ima opojnu aromu koju je moguće djelomično neutralizirati češnjakom i ružmarinom. Večer prije pečenja zarežite nježnu kožu ovoga mesa pa je natrljajte solju, domaćim maslinovim uljem, komadićima češnjaka i s malo ružmarina. Pustite da se tako marinira u hladnjaku.

Ne pretjerujte s ružmarinom! Ovo mediteransko bilje ima jak miris koji bi mogao prevladati cijelim jelom ako meso prekrijete njime. Dvije grančice ružmarina bit će vam dovoljne za komad od nekoliko kilograma mesa.

2. Pecite "toplo" meso

Izvadite meso barem sat vremena prije pečenja iz hladnjaka i pustite da dosegne sobnu temperaturu. Na taj način izbjeći ćete ''šok'' koji meso doživljava kada ga iz hladnoga prebacite u vruće okruženje poput pećnice, a ispečeno meso imat će ljepšu boju.

3. Ne pretjerujte s termičkom obradom

Najravnomjernije pečenu janjetinu dobit ćete ako je okrećete na ražnju. Ako niste u mogućnosti pripremiti je na taj način, ispeći je možete i u pećnici. Opće pravilo glasi da se meso peče otprilike sat vremena po kilogramu mesa, no bolje ga je dulje obrađivati na nižoj temperaturi nego skratiti proces, ali isušiti meso.

4. Podlijevajte janjetinu

Marinirani janjeći but možete staviti u pećnicu i peći nekoliko sati bez potrebe da ga provjerite. Ipak, sočnije meso dobit ćete ako ga svakih pola sata podlijete kombinacijom domaćeg ulja, začina i vode.

Tijekom pečenje pokrijte posudu s janjetinom poklopcem ili aluminijskom folijom kako bi se svi okusi koncentrirali u mesu, ali i kako biste dobili efekt mesa pečenog ispod peke.

5. Poslužite sa stilom

Mlada janjetina najčešće se služi uz krumpir pečen na masnoći ove životinje ili s korjenastim povrćem. Odlično se slaže s mladim lukom, graškom i mahunama, kao i umakom na bazi crvenog vina te mentom. Želite li unijeti profinjenost u proces pečenja janjetine, možete odabrati i pečenje janjećih kotleta ili od komadića napraviti gulaš.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju