Pečena janjetina bit će zvijezda svakog blagdanskog stola. Ako želite uživati u prekrasno mekanom mesu punom okusa, janjeći but ispecite u pećnici s ukusnom začinskom mješavinom.

Za recept su vam potrebni kvalitetno janjeće meso s kosti, svježi peršin i menta, ljutika, češnjak te nekoliko drugih začina. Začinsku mješavinu iskoristite za marinadu, ali i za posluživanje janjetine.

Meso će biti ukusnije ako ga pečete s kosti te termički obrađujte duže vrijeme i na nekoliko različitih temperatura. Nabavite i kuhinjski termometar kako biste bili sigurni da je meso savršeno ispečeno prije nego što ga narežete i poslužite.

Sastojci za pečeni janjeći but:

  • 3-3,5 kg janjećeg buta (s kosti)
  • 400 ml maslinova ulja
  • 75 ml limunova soka
  • 30 g svježih listića mente
  • 30 g svježeg peršina
  • 8 češnja češnjaka
  • 1 ljutika
  • 1 žlica naribane limunove korice
  • 1 čajna žličica senfa Dijon
  • ¼ čajna žličica pahuljica crvene paprike
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje

Priprema pečenog janjećeg buta:

  1. Stavite metalni stalak za pečenje u lim za pečenje pa na njega položite janjeći put. Ostavite ga na sobnoj temperaturi oko 45 minuta. Papirnatim ručnikom posušite meso.
  2. U sjeckalici povrća nasjeckajte ljutiku i četiri češnja češnjaka te ih pomiješajte sa senfom, limunovom koricom, 45 ml limunova soka, pahuljicama crvene paprike, jednom čajnom žličicom soli i pola čajne žličice papra.
  3. Postupno ulijte 250 ml maslinova ulja u sjeckalicu povrća i miksajte sve dok ne dobijete glatki umak.
  4. Izvadite iz sjeckalice povrća pola šalice umaka i u njega dodajte sitno nasjeckani preostali češnjak.
  5. Zarežite janjeći but nožem na više mjesta te utrljajte začinsku marinadu s nasjeckanim češnjakom u meso. Utrljajte još i soli i papra u meso po želji.
  6. Stavite peći tako pripremljenu janjetinu u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Potom smanjite temperaturu na 150 Celzijevih stupnjeva i nastavite peći još oko 80 do 90 minuta.
  7. Provjerite kuhinjskim termometrom je li janjetina gotova – meso će biti pečeno kada temperatura na najdebljem dijelu doseže 55 Celzijevih stupnjeva.
  8. Ponovo povisite temperaturu i nastavite peći pet do 10 minuta dok se meso ne zapeče i ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
  9. Izvadite meso iz pećnice, prekrijte ga aluminijskom folijom i pustite da odmara 20-ak minuta.
  10. Za to vrijeme završite jelo. Umak koji je preostao u sjeckalici povrća pomiješajte sa svježim peršinom i mentom, preostale dvije žlice limunova soka i ostatkom maslinova ulja. Po potrebi možete dodati i koju žlicu vode ako je smjesa pregusta.
  11. Izvadite kost, narežite janjetinu i poslužite je sa začinskim umakom. Dobar tek!

Jednako važno: Kako odabrati i pripremiti najsočniju janjetinu? Janjetina Janjetina - 2 Janjetina - 1 +2 Janjetina

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju