Pečena janjetina bit će zvijezda svakog blagdanskog stola. Ako želite uživati u prekrasno mekanom mesu punom okusa, janjeći but ispecite u pećnici s ukusnom začinskom mješavinom.
Za recept su vam potrebni kvalitetno janjeće meso s kosti, svježi peršin i menta, ljutika, češnjak te nekoliko drugih začina. Začinsku mješavinu iskoristite za marinadu, ali i za posluživanje janjetine.
Meso će biti ukusnije ako ga pečete s kosti te termički obrađujte duže vrijeme i na nekoliko različitih temperatura. Nabavite i kuhinjski termometar kako biste bili sigurni da je meso savršeno ispečeno prije nego što ga narežete i poslužite.
Sastojci za pečeni janjeći but:
- 3-3,5 kg janjećeg buta (s kosti)
- 400 ml maslinova ulja
- 75 ml limunova soka
- 30 g svježih listića mente
- 30 g svježeg peršina
- 8 češnja češnjaka
- 1 ljutika
- 1 žlica naribane limunove korice
- 1 čajna žličica senfa Dijon
- ¼ čajna žličica pahuljica crvene paprike
- sol i papar po želji
- biljno ulje
Priprema pečenog janjećeg buta:
- Stavite metalni stalak za pečenje u lim za pečenje pa na njega položite janjeći put. Ostavite ga na sobnoj temperaturi oko 45 minuta. Papirnatim ručnikom posušite meso.
- U sjeckalici povrća nasjeckajte ljutiku i četiri češnja češnjaka te ih pomiješajte sa senfom, limunovom koricom, 45 ml limunova soka, pahuljicama crvene paprike, jednom čajnom žličicom soli i pola čajne žličice papra.
- Postupno ulijte 250 ml maslinova ulja u sjeckalicu povrća i miksajte sve dok ne dobijete glatki umak.
- Izvadite iz sjeckalice povrća pola šalice umaka i u njega dodajte sitno nasjeckani preostali češnjak.
- Zarežite janjeći but nožem na više mjesta te utrljajte začinsku marinadu s nasjeckanim češnjakom u meso. Utrljajte još i soli i papra u meso po želji.
- Stavite peći tako pripremljenu janjetinu u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta. Potom smanjite temperaturu na 150 Celzijevih stupnjeva i nastavite peći još oko 80 do 90 minuta.
- Provjerite kuhinjskim termometrom je li janjetina gotova – meso će biti pečeno kada temperatura na najdebljem dijelu doseže 55 Celzijevih stupnjeva.
- Ponovo povisite temperaturu i nastavite peći pet do 10 minuta dok se meso ne zapeče i ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
- Izvadite meso iz pećnice, prekrijte ga aluminijskom folijom i pustite da odmara 20-ak minuta.
- Za to vrijeme završite jelo. Umak koji je preostao u sjeckalici povrća pomiješajte sa svježim peršinom i mentom, preostale dvije žlice limunova soka i ostatkom maslinova ulja. Po potrebi možete dodati i koju žlicu vode ako je smjesa pregusta.
- Izvadite kost, narežite janjetinu i poslužite je sa začinskim umakom. Dobar tek!
Jednako važno: Kako odabrati i pripremiti najsočniju janjetinu? +0