Paris je kultni restoran u Rijeci. Otvoren je još davne 1936. godine na Trsatu na Šetalištu Joakima Rakovca 2A s prekrasnim pogledom na more.
Kroz godine je mijenjao vlasničke strukture i gastronomsku ponudu, jedno vrijeme bio je preimenovan u Kalorije, a danas je sinonim za tradicionalne specijalitete i domaću kuhinju Istre i Kvarnera.
U njihovoj ponudi naći ćete sve od juhi i maneštra, preko tjestenina i rižota do mesa s roštilja. Ako je suditi prema narudžbama gostiju, pečena teletina i junetina iz krušne peći apsolutni je hit restorana.
Teletina i janjetina iz krušne peći
"Kvalitetno meso nabavljam od mesara Buce s placa u Rijeci," kaže nam suvlasnik restorana Borjan Suzić, inače profesionalni kuhar i picajol. Iako ne kuha više u restoranu, dosta se jela priprema po njegovim receptima.
Krušna peć u kojem se peče teletina i junetina (Foto: Nikola Zoko)
"Teletina, primjerice se namaže maslinovim uljem i kratko zapeče na gradelama. Potom se stavi u lim za pečenje na posteljicu od luka, mrkve i celera, a sve zajedno podlije mesnim temeljcem i stavi peći u krušnu peć na 150 do 160 Celzijevih stupnjeva oko tri do četiri sata," otkriva g. Suzić.
Rezultat? Mekano meso koje se topi u ustima, a o kojemu gosti pričaju u superlativima.
Meni za 30 eura
U porciju ide 400 grama pečenog mesa, a koje se servira s dvostruko termički obrađenim krumpirom – gomoljasti plodovi se prvo skuhaju, a potom kratko zapeku u krušnoj peći.
Povrtni popečci s rižom - u Parisu će se nešto naći i za vegane i vegetarijance (Foto: Nikola Zoko)
Popularnost pečene janjetine i teletine u Parisu nagnalo je vlasnike i da osmisle poseban jelovnik za 30 eura, a koji uključuje i domaću pogačicu koja se radi od tijesta za pizzu, kremastu juhu od gljiva te dvije palačinke punjene sa skutom i medom.
Porcije su obilne, što najbolje dokazuju i oči gostiju raširenih u nevjerici kada veliki bijeli tanjuri s janjetinom i teletinom konobari spuste na stol.
Nema šanse da iz ovog restorana odete gladni.
Novi restoran u Splitu s mediteranskom kuhinjom u prekrasnom perivoju koji ostavlja bez daha +4