Marinada je tajni sastojak koji piletinu pretvara od dosadnjikave u fantastičnu. Marinade su obično tekuća mješavina nečega kiselog – octa, limuna, vina ili jogurta, ulja, začina i ponaked zaslađivača poput meda, sirupa ili šećera.

Kiseli sastojci pomažu omekšati meso, ulje će spriječiti da se piletina isuši, a šećer ili med kod pečenja će dodati karameliziranosti. Ulje pomaže u ravnomjernoj raspodjeli okusa i sprječava isušivanje piletine, a začini će čitavo jelo odvesti u smjeru neke nacionalne ili nadnacionalne kuhinje i napraviti od njega konačnu kreaciju.

Piletinu marinirajte do pola sata do dva sata, a pogotovo nježne komade mesa bez kostiju ne ostavljajte preko noći marinirane da se ne pretvore u kašu. Uvijek marinirajte u hladnjaku.

Još vam samo ostaje da se odlučite koju ćete marinadu s popisa prvu "smućkati".

Maštovite marinade za piletinu - 2 Maštovite marinade za piletinu - 2 (Foto: Shutterstock)

Indijska marinada s jogurtom

Mješavina toplih začina, malo ljutog od đumbira, češnjaka taman da se osjeti i lijepa žuta boja kurkume unijet će malo svježine u jelo koje ste radili već bezbroj puta. Recept za indijsku marinadu s jogurtom pronaći ćete ovdje.

Marinada s libanonskim začinima

Tajna pikantne piletine na libanonski način je u marinadi koju vrlo jednostavno možete napraviti i sami. Ona sadrži jednostavne sastojke, sok od limuna, jabučni ocat, maslinovo ulje, libanonske/arapske začine, češnjak i sol, a rezultat je divan. Recept za marinadu s libanonskim začinima pronaći ćete ovdje.

Savršena marinada za pečeno pile

Ulje, limunov sok, protisnuti češnjak, sol i papar zajedno čine jednu od najosnovnijih marinada na bazi limuna, a bogatstvo okusa i aromatična svježina koju daju piletini nezamjenjivi su. Recept za ovu jednostavnu a savršenu marinadu pronaći ćete ovdje.

Marinada s okusom dalekog Istoka

Pileći će zabatci ispasti fini i sočni ako ih marinirate u marinadi od miso paste, rižinog octa i češnjaka. Meso će biti sočno, a svaki zalogaj pun umamija. Recept za zabatke u ovoj marinadi pronaći ćete ovdje.

Grčka marinada

Češnjak, origano, paprika, timijan i peršin, maslinovo ulje, koricu limuna i limunov sok sastojci su koji su vam potrebni za finu grčku marinadu. Od nje će meso biti mekano i aromatično, svejedno pečete li ga na tavi ili na roštilju. Recept grčku marinadu pronaći ćete ovdje.

Jednostavna marinada od češnjaka

Ova savršeno uravnotežena marinada s češnjakom, senfom i finim mediteranskim travama jednako će dobro pasati sa svinjetinom, piletinom, tikvicama i tofuom, a idealna je za meso nježnijeg okusa, poput filea. Recept za jednostavnu marinadu od češnjaka pronaći ćete ovdje.

Pileća marinada Jamieja Olivera

Do sada ste već primijetili da svaka marinada mora imati nešto kiselo, nešto uljno i nešto aromatično ili pikantno. Iako bismo trebali paziti s dodavanjem luka i češnjaka u marinade jer lako zagore, kada nam recept stiže od Jamieja Olivera, niti malo se ne brinemo. Recept za pileću marinadu Jamieja Olivera pronaći ćete ovdje.

Koliko jaja smijemo pojesti na dan? Novi eksperiment zbog kojeg bismo mogli promijeniti mišljenje Turska jaja Muffini od jaja i sira Salata od jaja +4 Jaja
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju