Piletina je iznimno fleksibilna namirnica koja se može pripremiti na različite načine – ne samo da pruža mogućnosti za nekolicinu zanimljivih vrsta termičke obrade, već i za sljubljivanje sa začinima iz različitih dijelova svijeta.
Donosimo vam recept za sočne zabatke u finom umaku koji kombinira azijske okuse – miso pastu sa snažnim umami okusom, rižin ocat i češnjak.
Piletina je savršeno pečena, a meso je mekano i sočno. Poslužite je s kuhanom rižom i azijskim zelenim povrćem pripremljenim na pari poput bok choya.
Sastojci za pileće zabatke:
- 8 otkoštenih pilećih zabataka
- 8-10 ljutika
- 3 češnja češnjaka
- 2 žlice bijele miso paste
- 1 žlica umaka od soje
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žlica rižinog octa
- 1 čajna žličica čilija u prahu
- papar po želji
Priprema pilećih zabataka:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Pomiješajte miso pastu, umak od soje, smeđi šećer, rižin ocat i sitno nasjeckani češnjak. Utrljajte dobivenu smjesu u piletinu. Možete ostaviti da se piletina tako marinira barem 10 minuta ili nekoliko sati.
- Pripremljenu piletinu stavite na lim za pečenje s kožom okrenutom prema gore i posipajte s čili prahom i paprom po želji. Između pilećih zabataka postavite očišćenu ljutiku narezanu na veće komade.
- Sve zajedno stavite u pećnicu i pecite oko 40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici, odnosno dok piletina na dobije zlatno-smeđu boju i dok nije termički obrađena do kraja.
- Poslužite s kuhanom rižom. Dobar tek!
3 greške koje trebamo izbjegavati kada pečemo piletinu na roštilju +2