Pronašli smo ukusan recept za klasiku – pečenu piletinu i mladi krumpir, ali u finoj i malo drugačijoj marinadi nadahnutoj Indijom. Mješavina toplih začina, malo ljutog od đumbira, češnjaka taman da se osjeti i lijepa žuta boja kurkume unijet će malo svježine u jelo koje ste radili već bezbroj puta.

U ovom receptu peku se samo batci ili zabatci, a ne čitavo pile, pa će i obrok biti puno prije gotov, naravno, pazite da vam krumpiri nisu preveliki i slobodno ih prepolovite kako bi bili gotovi isto kad i meso. Pečena piletina s mladim krumpirom u indijskoj marinadi s jogurtom može lako biti ne samo nedjeljno pečenje nego i brza večera preko tjedna.

Tajna je u marinadi

Zlatnu pastu koja se koristi u receptu možete vrlo jednostavno napraviti i sami, a možete je i zamijeniti kurkumom u prahu tako što ćete staviti jednu čajnu žličicu kurkume umjesto dvije čajne žličice zlatne paste.

Piletinu možete marinirati i večer prije nego što ćete je peći, tako da će vam za ionako jednostavnu pripremu od kojih 15-ak minuta ovako trebati – možda dvije minute, koliko je potrebno da iz hladnjaka prebacite meso u lim za pečenje i oko njega posložite krumpire.

Sastojci za mladi krumpir i piletinu u indijskoj marinadi s jogurtom:

  • 8 pilećih bataka ili zabataka
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka, zdrobljena i nasjeckana na sitno
  • komadić đumbira, oko 2 cm dug, nasjeckan na sitno
  • 1 čajna žličica garam masale
  • 2 čajne žličice zlatne paste od kurkume
  • 150 ml jogurta
  • 500 g mladog krumpira, prepolovljenog
  • 4 velike rajčice, grubo nasjeckane
  • 1 glavica crvenog luka, nasjeckana na sitno
  • mala šaka korijandera ili peršina, grubo nasjeckanog
  • sol
  • papar

Priprema mladog krumpira i piletine u indijskoj marinadi s jogurtom:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Stavite batke u veliku zdjelu i dodajte 1 žlicu ulja, češnjak, đumbir, garam masalu, zlatnu pastu od kurkume i 2 žlice jogurta. Pomiješajte rukama da mješavina dobro prekrije meso i ostavite da se marinira najmanje 30 minuta ili preko noći u hladnjaku.
  3. Stavite krumpir u veliki lim za pečenje na preostalo ulje i začinite ga. Dodajte pileće batake i pecite 40-45 minuta dok dobiju lijepu boju.
  4. Pospite rajčice, luk, korijander ili peršin i još soli i papra ako treba preko piletine i krumpira, a ostatak jogurta poslužite sa strane.

  Trik je u grudicama: Najbolji savjeti za savršeno sočnu i hrskavu piletinu Pohana piletina - 5 Pohana piletina - 4 Pohana piletina - 3 +0 Pohana piletina - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju