Tek nekoliko jednostavnih sastojaka dijeli vas od grčke marinade za piletinu koja omekšava meso i daje mu mirisnu aromu. Iskoristite mediteranske začine poput origana i timijana, a ne zaboravite niti na limun koji pruža finu teksturu. Nakon što meso prekrijete marinadom potrebno je još nešto strpljenja da se sastojci povežu, a potom slijedi pečenje – bilo u tavi ili na roštilju.
Iskusni znalci u kuhinji znaju prepoznati je li meso pečeno samo po opipu ili izgledu. Svi ostali mogu se poslužiti kuhinjskim termometrom. Piletina je odgovarajuće termički obrađena kad sredina mesa postigne temperaturu od 70 Celzijevih stupnjeva.
Svaki komad mesa treba "odmoriti“ nakon termičke obrade kako bi se stabilizirali sokovi u pečenju. Najbolje bi bilo komade zamotati u aluminijsku foliju i pustiti ih u trajanju od pedeset posto od utrošenog vremena za pečenje. Primjerice, ako ste pileća prsa pekli desetak minuta, pričekajte pet minuta prije rezanja i serviranja.
Sastojci za grčku piletinu:
- 700 g komada piletine
- 4 velika režnja češnjaka, nasjeckana
- 2 žličice sušenog origana
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- 1 žličica sjeckanog svježeg timijana
- 2 žlice sitno nasjeckanog peršinovog lišća
- 80 ml maslinovog ulja
- 1 limun
- sol, papar
Priprema grčke piletine:
- Napravite marinadu. U velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte sjeckani češnjak, origano, papriku, sjeckani timijan i peršin, maslinovo ulje, koricu limuna, sok limuna i veliki prstohvat soli i papra (po oko 1/2 -3/4 žličice).
- Dobro promiješajte pa prema potrebi dodatno posolite i pomiješajte s mesom.
- Poklopite i stavite u hladnjak na 2 do 8 sati.
- Pola sata prije pripreme izvadite meso na sobnu temperaturu pa skinite višak marinade.
- Dobro zagrijte tavu i posložite piletinu u jednom sloju.
- Prema potrebi pecite u više tura kako u tavi ne bi bila gužva.
- Kratko zapecite sa svake strane kako mesni sokovi ne bi iscurili i zatim nastavite peći dok ne bude gotova.
- Piletinu poslužite s pireom od krumpira, rižom ili salatom prema izboru.
Prefino! 7 jednostavnih jela za svaki dan ovog tjedna u kojima ćete istinski uživati +1