Jednostavna marinada od češnjaka, čiji je okus savršeno uravnotežen limunovim sokom i obogaćen aromom finih mediteranskih trava, toliko je svestrana da će jednako dobro pasati sa svinjetinom, piletinom, tikvicama i tofuom. Idealna je za meso nježnijeg okusa, pa je zato preporučujemo za file, kao i za namirnice koje poput spužve preuzimaju druge okuse – poput tofua ili tikvica.
Da je pripremite, treba vam tek nekoliko minuta i tek nekoliko sastojaka koje već vjerojatno imate kod kuće. Koristite sušene začine kako arome ne bi izblijedila, a odabranu namirnicu držite u marinadi u pokrivenoj posudi u hladnjaku najmanje pola sata, a idealno preko noći. Samu marinadu možete napraviti i do 24 sata unaprijed.
Od količine sastojaka u iz recepta dobit ćete oko pola šalice marinade, što će vam biti dovoljno za 600 do 700 g mesa ili za oprilike 450 g tofua ili tikvica koji će je više upiti. Za ekstra puno okusa tofu i tikvice narežite na manje komade, ali ne pretjerujte da vam ne bi upadali u žar kroz rešetku.
Sastojci za jednostavnu marinadu od češnjaka:
- svježe iscijeđen sok od 2 limuna
- 4 češnja češnjaka, protisnuta
- 1 žlica dijon senfa
- 1 žlica sušenih mediteranskih začina ili mješavine origana, timijana, metvice i mažurana
- 1/2 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
- 3 žlice maslinova ulje
Priprema jednostavne marinade od češnjaka:
- Pomiješajte limunov sok, češnjak, senf, začine, sol i papar zajedno u posudi srednje veličine dok se dobro ne sjedine. Dok miješate, polako ulijevajte maslinovo ulje dok se ne emulgira.
- Dodajte tofu, tikvice, piletinu ili svinjetinu i lagano promiješajte. Pokrijte i marinirajte u hladnjaku najmanje 30 minuta, a najbolje preko noći.
Balkanika: Roštilj koji spaja najbolje od Balkana u zagrebačkom restoranu s dušom krčme +22