Sočno, hrskavo i mirisno pile možete pripremiti bez previše kompliciranja. Bit će vam potrebno tek nekoliko sastojaka, a tajna okusa je u marinadi koja omekšava meso.
Sastojci za pile s limunom:
- 1 pile do 2 kg
- 2 žlice maslinova ulja
- 4 češnja češnjaka
- 3 limuna
- ½ vezice majčine dušice
- 1 grančica ružmarina
Priprema pileta s limunom:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva i stavite rešetku na sredinu pećnice. Iscijedite dva limuna i protisnite 2 češnja češnjaka.
- Pomiješajte ulje, limunov sok, protisnuti češnjak, sol i papar. Piletinu posušite papirnatim kuhinjskim ručnikom pa je natrljajte pripremljenom marinadom.
- Pile iznutra začinite solju i paprom pa stavite dva zgnječena češnja češnjaka, cijeli limun, majčinu dušicu i ružmarin. Po potrebi batke zavežite uzicom. Premjestite piletinu u lim za pečenje
- Pecite oko 1 sat, ili dok koža ne postane lijepo zlatnosmeđa. Umakom od limuna koji se napravio tijekom pečenja u limu prelijte pile pa ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 minuta.
- Izrežite meso i poslužite s umakom.
Picnic donosi okuse i mirise Dalmacije na zagrebački Strossmayerov trg +0