Jaja su bogata proteinima, jačaju mišiće, stvaraju osjećaj sitosti i sadrže važne vitamine poput vitamina A, D i vitamine B-kompleksa. Osim toga, potiču i bolji rad mozga, pamćenje te štite oči od bolesti. Bez obzira na svoje blagodati, omiljena namirnica je došla na loš glas. Stručnjaci su na sva usta počeli upozoravati da jaja štete srcu zbog kolesterola koji sadrže. Dok neke studije ukazuju na potencijalni rizik pretjeranog uživanja u jajima, drugi rezultati otkrivaju da umjerena konzumacija jaja nije štetna, osobito za zdrave osobe.

Iz želje da provjeri tvrdnju jesu li jaja doista loša za organizam, dr. Nick Norwitz s Harvarda pojeo ih je čak 720 u mjesec dana – odnosno 24 jaja na dan. Nakon jednomjesečnog eksperimenta njegove razine LDL ili 'lošeg' kolesterola, koji povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara pale su za 18 posto. Druga vrsta kolesterola, HDL ili 'dobrog' kolesterola pomaže u uklanjanju viška lošeg kolesterola mu je porasla. Video u kojem Nick Norwitz objašnjava kako je protekao njego eksperiment potražite na kraju teksta. 

Jaja Jaja (Foto: Shutterstock)

Koliko jaja na dan?

Antje Gahl, glasnogovornica Njemačkog nutricionističkog društva savjetuje da bi se svatko s visokom razinom kolesterola ili s nekim drugim kardiovaskularnim poremećajem morao bi se držati preporuke o maksimalno tri jaja tjedno, što uključuje i jaja u drugim namirnicama poput kruha, kolača, tjestenine ili majoneze. Koliko ukupno jaja pojedemo u takvoj hrani nije lako izbrojiti, ali dobro je biti svjestan te činjenice.

"Studija predstavljena na godišnjim znanstvenim skupovima Američkog koledža za kardiologiju sugerira da jaja, obogaćena dodatnim vitaminima i mineralima, možda nemaju štetne učinke na razinu kolesterola. Ovo istraživanje, koje su proveli istraživači sa Sveučilišta Duke, uključivalo je 140 odraslih osoba u dobi od 50 i više godina s poviješću srčanih bolesti ili čimbenika rizika za kardiovaskularne probleme. Sudionici su bili podijeljeni u dvije grupe – jedna je konzumirala 12 obogaćenih jaja tjedno, a druga je bila ograničena na dva jaja tjedno, bez obzira na obogaćenje. Tijekom četiri mjeseca studija nije otkrila značajne razlike u razinama “dobrog” (HDL) i “lošeg” (LDL) kolesterola između dvije skupine“, piše portal Kreni Zdravo i prenosi izjavu profesora Bertholda Koletzkog s nutricionističkog odjela Dječje sveučilišne bolnice u Münchenu:

"Dvije trećine kolesterola u krvotoku zapravo proizvodi sam organizam. Kolesterol iz kokošjih jaja ima manju ulogu u metabolizmu nego što ljudi misle, kaže Koletzko. No nutricionisti kažu da treba pripaziti koliko ćete jaja pojesti. Ističu da je ključ zdravlja uravnotežena prehrana, a ne potpuno izbacivanje pojedinih namirnica s jelovnika. Takav je slučaj i s kokošjim jajima“.

Najzdraviji načini za pripremu jaja

Kalorijska vrijednost i hranjivost jaja uvelike ovisi i njihovoj termičkoj obradi i načinu na koji ih servirate. Pečena na ulju, sa slaninom bit će znatno kaloričnija nego termički obrađena bez dodanih masnoća.
Kuhanje jaja odličan je način da sačuvate sve vrijedne nutrijente u toj namirnici, a da pritom ne morate dodavati masnoće ili neke druge kalorične sastojke. Što se jaje dulje termički obrađuje u vodi, to će ono biti tvrđe kuhano. Za meko kuhano jaje bit će vam potrebno otprilike šest minuta kuhanja u vrućoj vodi, dok se tvrdo kuhano jaje dobiva nakon 10 do 12 minuta termičke obrade. Kuhano jaje može biti međuobrok pun bjelančevina ili dio složenijeg jela – poslužiti ga možete na salati, u sendviču.

Kada je riječ o maksimiziranju hranjivih tvari, poširanje je jedan od najzdravijih načina za termičku obradu jaja. Jaja se kuhaju u vrtlogu vode, a poželjno je u njega dodati tek žlicu octa. Ocat pomaže držati jaje u komadu, a pritom ne utječe na okus niti kalorijsku vrijednost jela. Poširana jaja najčešće se jedu "na benediktinski" – na pecivu sa šunkom i bogatim holandez umakom, no možete ih sljubiti i s drugim sastojcima. Poslužite ih uz avokado tost, uz dimljenu ribu, pečeno povrće, pa čak i salatu.

Kalorijska vrijednost i hranjivost jaja na kajganu ovisi o tome kako ih pripremate. Ona će biti znatno viša ako jaja pečete u tavi s uljem te ako im dodajete sastojke poput slanine, vrhnja i slično. Najbolje je jaja ispeći u tavi s neprianjajućim dnom koja ne iziskuje dodatno korištenje ulja. Jaja termički obrađujte na niskoj temperaturi dulje vrijeme kako biste dobili jelo pahuljasto meke teksture. Savjete za savršenu kajganu potražite ovdje. 

Kuhanje jaja jedno je prvih stvari koje učimo u kuhinji, no sam je proces pun sitnih malih trikova koje itekako mogu poboljšati okus ovih proteinskih bombica. Evo što trebate učiniti kada želite napraviti meko i tvrdo kuhano jaje.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju