Junetina je meso goveda staro između 12 i 24 mjeseci te maksimalne težine oko 380 do 450 kilograma. Karakterizira ga svjetlo crvena boja mesa i mliječno bijela boja loja. Sastavni je dio brojnih svjetskih kuhinja, a priprema se na različite načine – može se kuhati, peći, pirjati, pohati i slično.

Riječ je o mesu koji obiluje proteinima – u 100 grama junetine nalazi se oko 26 grama bjelančevina i oko 270 kalorija. Dakako, njezina kalorijska vrijednost ovisi o načinu termičke obrade. Junetina obiluje i omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, vitaminima B skupine i vitaminom E, a sadrži i značajne količine željeza i cinka.

Kako odabrati i pohraniti junetinu?

Uvijek kupujte meso od provjerenih izvora, koje je čvrsto na dodir i bez neugodnih mirisa. Meso bi trebalo imati izražajnu crvenu boju – sivkasti komad mesa upućuje da je junetina stara ili netom odleđena i takav komad izbjegavajte.

Svježu junetinu možete pohraniti u hladnjak dva do maksimalno tri dana, ili zalediti i staviti u zamrzivač te mu tako produljiti rok trajanja na nekoliko mjeseci. Najbolje rezultate dobit ćete ako svježe meso termički obradite onaj dan kada ste ga kupili.

Različiti komadi junetine koriste za različita jela Različiti komadi junetine koriste za različita jela (Foto: Shutterstock)

Kako pripremiti junetinu?

Termička priprema junetine ovisi o komadu mesa koji imate na raspolaganju. Biftek i ramstek nježni su komadi junetine koji iziskuju kraću termičku obradu – bit će gotovi nakon 10-ak minuta pečenja. Kratku vrijeme pripreme zahtijevaju i dijelovi junećeg buta poput oraha i ruže.

Tvrđi komadi junetine od lopatice, preko koljenice do rebara zahtijevaju nešto dužu pripremu. Pripremate li varivo ili gulaš od lopatice, narežite ga na kocke otprilike iste veličine te termički obrađujte na nižoj temperaturi dulje vrijeme dok meso ne omekša.

Nastavite čitati tekst i pronađite pet internacionalnih recepata koje moraju probati svi ljubitelji junetine:

Bulgogi

Bulgogi je zvijezda korejskog roštilja. Riječ je o tankim kriškama mariniranog mesa koje se tradicionalno peku na roštilju, no možete ih termički obraditi i na običnoj grill ploči ili tavi. Evo kako se pripremaju.

Bulgogi Bulgogi (Foto: Shutterstock)

Mesna štruca

Mesna štruca je popularno jelo američke gastronomije koje se priprema od mljevenog mesa – najčešće junetine – jaja, krušnih mrvica i začina. Sastojci se oblikuju u štrucu, premazuju umakom na bazi kečapa, stavljaju u kalup za pečenje kruha te termički obrađuju u pećnici i po 90 minuta. Imamo recept.

Stroganoff

Junetina Stroganoff rusko je jelo za koje se vjeruje da je dobilo ime prema istoimenom grofu. Alexsander Sergeyevich Stroganoff se rodio u Parizu, pa ne čudi što je ovo jelo zapravo kombinacija francuskih i ruskih okusa.

Pretpostavlja se da je originalni recept sadržavao pirjanu junetinu mariniranu u francuskom senfu te posluženu s ruskim kiselim vrhnjem. Danas ovaj umak obično sadržava pirjani luk, češnjak i nezaobilazne gljive. Otkrijte ovdje kako se priprema ovo jelo.

Juneća rebra

Pripremite fina rebra koja će se topiti u ustima. U ovom slučaju potrebna su skraćena (Spare Ribs), odnosno nastavak rebra prema vrhu, uz potrbušinu. Spare Ribs karakterizira kvalitetno meso bogatog okusa s dovoljno masnoće koja daje divan okus. Evo kako ih najbolje pripremiti.

Ražnjići Suya

Suya je vrlo popularno ulično jelo u Zapadnoj Africi. Riječ je o dobro začinjenim mesnim ražnjićima koji su uvaljani u usitnjeni kikiriki prije pečenja. Tradicionalno se priprema od junetine, a neki koriste i iznutrice za izradu ovih ražnjića poput jetre, bubrega ili želudaca.

Tanko narezano meso se marinira u različitim začinima i s usitnjenim kikirikijem, a potom peče na roštilju. Poslužuje se s kriškama svježeg luka te s dodatnom porcijom sušenih začina u prahu. Imamo recept!

Savršenstvo bez mane: 5 recepata za ljubitelje hrskavog i sočnog krumpira Boxty Hash browns američki je specijalitet od krumpira Zgnječeni pečeni krumpiri su gastro hit +0 Krumpir je vrlo hranjiva namirnica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju