Suya je vrlo popularno ulično jelo u Zapadnoj Africi. Riječ je o dobro začinjenim mesnim ražnjićima koji su uvaljani u usitnjeni kikiriki prije pečenja.

Suya se tradicionalno priprema od junetine ili piletine, a neki koriste i iznutrice za izradu ovih ražnjića poput jetre, bubrega ili želudaca.

Tanko narezano meso se marinira u različitim začinima i s usitnjenim kikirikijem, a potom peče na roštilju. Suya se poslužuje s kriškama svježeg luka te s dodatnom porcijom sušenih začina u prahu.

Svaka obitelj u Zapadnoj Africi ima svoj recept i začine koje koriste za marinadu mesa. Mi vam donosimo najjednostavniju verziju Suya junetine koju možete vrlo lako napraviti i u vlastitom domu.

Marinirani ražnjići s istočnjačkim začinom Hrana i piće Marinada za ražnjiće s istočnjačkim začinom koji bi svatko trebao imati u kuhinji

Sastojci za juneće ražnjiće Suya

  • 900 g ramsteka
  • 125 g slanih kikirikija
  • 2 žlice suncokretova ulja
  • 2 čajne žličice luka u prahu
  • 2 čajne žličice đumbira u prahu
  • 1 žlica slatke paprike u prahu
  • 1 čajna žličica čilija u prahu
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu
  • 1 čajna žličica soli

Juneći odresci u crvenom umaku Hrana i piće Tako sočno meso: Trik za još finiji juneći odrezak iz tave koji vrijedi isprobati

Priprema junećih ražnjića Suya:

  1. Kikiriki stavite u dobar blender ili sjeckalicu povrća zajedno s lukom u prahu, đumbirom, slatkom paprikom, čilijem i češnjakom. Pulsirajte dok kikiriki nije sitno nasjeckan te sljubljen sa začinima.
  2. Junetinu narežite na kocke otprilike iste veličine. Stavite u zdjelu zajedno sa solju i uljem te dobro utrljajte u junetinu.
  3. Dodajte začinsku mješavinu na bazi kikirikija u zdjelu i sve dobro utrljajte.
  4. Pokrijte zdjelu folijom i stavite u hladnjak na barem dva sata.
  5. Marinirane komadiće junetine nabodite na metalni ili drveni ražnjić te stavite peći na umjereno jaku vatru na roštilj oko 10 do 15 minuta uz povremeno okretanje dok niste zadovoljni termičkom obradom mesa.
  6. Poslužite toplo s prilogom po želji. Dobar tek!

Tajna otoka vječnog proljeća za najmekše ražnjiće: Recept za sočnu junetinu s roštilja Espetada - 3 Espetada - 2 Espetada +0 Espetada - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju