Mesna štruca je popularno jelo američke gastronomije koje se priprema od mljevenog mesa – najčešće junetine – jaja, krušnih mrvica i začina. Sastojci se oblikuju u štrucu, premazuju umakom na bazi kečapa, stavljaju u kalup za pečenje kruha te termički obrađuju u pećnici i po 90 minuta.
Ako nemate toliko vremena na raspolaganju, možete napraviti i mini verziju mesne štruce. Ne samo da će biti brže gotova već je možete unaprijed podijeliti u porcije te prilagoditi individualnim željama ljudi za koje je pripremate.
Poseban okus ovim mini štrucama daje glazura koja se priprema od kečapa, smeđeg šećera, maslaca, nasjeckanog luka, Worcestershire umaka, čilija u prahu, soli i papra. Umak se kratko prokuha na štednjaku prije nego što se premaže preko mini mesnih pita i stavlja peći.
Sastojci za mini mesnu štrucu:
- 675 g mljevene junetine
- 80 g narezane svježe paprike
- 70 g kečapa
- 25 g narezanog luka
- 2 jaja
- krušne mrvice po želji
Sastojci za glazuru:
- 140 g kečapa
- 115 g maslaca
- 65 g smeđeg šećera
- 25 g narezanog luka
- 3 žlice umaka Worcestershire
- 1 čajne žličice soli
- ½ čajne žličice čilija u prahu
- ¼ čajne žličice papra u prahu
Priprema mini štruca:
- Od mljevenog mesa, nasjeckanog luka i svježe paprike, kečapa, jaja i krušnih mrvica napravite smjesu za štrucu.
- Od dobivene smjese oblikujte šest manjih štruca.
- Položite štruce na lim za pečenje koje ste obložili papirom za pečenje.
- Na štednjaku u loncu rastopite maslac te na njemu prepirjajte nasjeckani luk oko tri minute.
- Ubacite u lonac kečap, smeđi šećer, Worcestershire, sol, papar i čili u prahu. Sve dobro promiješajte i pustite da se kuha na laganoj temperaturi još oko tri minute.
- Premažite mini štruce dobivenim umakom.
- Lim za pečenje prekrijte aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta.
- Poslužite uz pire od krumpira i povrće pripremljeno na pari. Dobar tek!
3 pomoćnika uz koje crveno meso više nikada neće ispasti tvrdo i žilavo +0