Bulgogi je zvijezda korejskog roštilja. U direktnom prijevodu s korejskog bulgogi označava meso s vatre. To ne čudi s obzirom da je riječ o tankim kriškama mariniranog mesa koje se tradicionalno peku na roštilju. No možete ih termički obraditi i na običnoj gril ploči ili tavi.
Ovaj recept za bulgogi iziskuje minimalno truda te je iznimno fleksibilan. Iako se tradicionalno u bulgogiju upotrebljava junetina – najčešće ramstek, ribeye i skirt steak, slatko-slanu marinadu možete iskoristiti i za pripremu svinjskog karea, ali i pileća prsa ili zabatak bez kože i kostiju.
U ovom receptu upotrebljava se gochugaru odnosno grubo mljevene čili papričice koje su iznimno popularne u Koreji. Ako nemate gochugaru pri ruci možete se poslužiti i s običnim čili prahom.
Sastojci za bulgogi:
- 450 g junetine
- 2 žlice umaka od soje
- 1 žlica tostiranog sezamovog ulja
- 1 žlica čili praha
- 1 žlica naribanog svježeg đumbira
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 češnjak češnjaka
- ¼ kruške
- biljno ulje za pirjanje
- sol po želji
- narezani mladi luk
Priprema bulgogija:
- Narežite meso na tanke trakice.
- U zdjeli pomiješajte naribanu krušku, češnjak, umak od soje, sezamovo ulje, čili prah i smeđi šećer. Uronite meso u marinadu i pustite da se okusi sljube barem pola sata prije termičke obrade, ili stavite sve zajedno u hladnjak i pustite da se marinira preko noći.
- Zagrijte u tavi malo obično biljnog ulja pa na njemu prepržite mariniranu junetinu. Nemojte pretrpavati tavu – pecite meso radije u dva do tri navrata kako bi junetina bila hrskava i ukusna.
- Pecite meso po dvije do tri minute sa svake strane dok se termički ne obradi do kraja. Posolite po želji.
- Poslužite s kuhanom rižom i nasjeckanim mladim lukom. Dobar tek!