Rebarca su jedno od onih jela za koje ne treba previše posla u kuhinji, ali je zato strpljenje ključno. Trebat će vam ga dok se šire božanstveni mirisi iz kuhinje, a meso se sporim kuhanjem pretvara u meku, sočnu i ljepljivu divotu.
Nemate li svojeg mesara koji vam bez puno priče reže meso onako kako želite, možda će vam trebati i nešto vremena za nagovaranje da dobijete baš onakva juneća rebra kakva želite. U ovom slučaju potrebna su skraćena (Spare Ribs), odnosno nastavak rebra prema vrhu, uz potrbušinu. Spare Ribs karakterizira kvalitetno meso bogatog okusa s dovoljno masnoće koja daje divan okus.
Sastojci za sporo pečena rebra:
- 1400 g junećih rebara (Spare Ribs)
- 1 žlica ulja
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice mljevenog crnog papra
- 1 glavica luka
- 1 mrkva
- 1 manji komad celera
- 350 ml tamnog piva (brown ale, stout, porter, itd)
- 1 šalica goveđe juhe
- 2 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice paste od rajčice
- 10 grančica svježeg timijana
- 1 glavica češnjaka
Priprema rebara:
- Zagrijte pećnicu na 110 stupnjeva Celzija. Začinite rebra solju i paprom. Zagrijte tavu koja može ići u pećnicu na srednje jakoj vatri pa ulijte ulje. Zapecite rebra sa svake strane 2-3 minute. Izvadite ih iz tave.
- U istu tavu dodajte nasjeckani luk, mrkvu i celer. Pirjajte 4-5 minuta ili dok luk ne omekša pa ulijte pivo, juhu, smeđi šećer i pastu od rajčice. Kuhajte miješajući pa stavite rebra natrag u tavu. Glavici češnjaka odvojite višak ljuski i odrežite vrh pa je stavite u sredinu tave. Dodajte i grančice timijana.
- Rebra stavite u pećnicu na 5 sati, okrećući 2-3 puta tijekom pečenja. Kada je gotovo, meso će se lako odvajati od kosti. Izvadite rebra iz umaka i žlicom oberite masnoću s vrha. Poslužite rebra s umakom od piva i prilogom prema želji.