Ostavite li salatu začinjenu s octom i uljem za kasnije, dobit ćete zdjelu uvele trave – ali strpite li se koju minutu prije nego što stavite pečenje ili odreske na stol, guštat ćete u sočnom mesu punom sokova samo zato što se niste odmah uhvatili noža.
Znanost iza stajanja ostataka od ručka možda nije na strani kuhanog povrća, ali će zato fino začinjeni gulaš ili grah drugi, ali i treći dan biti božanstveni. Razlog tome mogu biti luk, češnjak, paprika i začinsko bilje što tijekom kuhanja prolazi kroz razne reakcije s proteinima i škrobom koje utječu na aromu. Nakon što takva hrana odleži svoje u hladnjaku, a potom se opet zagrije, neke od reakcija će se nastaviti, arome će se ispreplesti i zaokružiti, a jelo dobiti još više okusa.
Gulaši, guste juhe i umaci s mesom stajanjem postaju ukusniji jer se želatina bolje poveže s ostalim komponentama, osobito začinima, što osobito dolazi do izražaja u jelima s mljevenim mesom. Lazanje su također jedan od primjera kako hrana drugi dan može biti ukusnija. Tijesto postaje sočnije i puno okusa, a tekstura je nježnija. Isprobajte neki od recepata koji postaju ukusniji stajanjem i skratite vrijeme provedeno u kuhinji.
Juhu od pečenog povrća odlikuju puni okus, aromatičnost i slatkoća koja se dobiva pečenjem korjenastog povrća. Dovoljno je izrezati povrće na veće komade, ispeći ga u pećnici te dodati u lonac u kojem ste ispirjali luk ili poriluk, zaliti povrtnim temeljcem, dodati malo mlijeka i štapnim mikserom sve pretvoriti u finu, gustu kremu.
Ništa ne hrani tako dobro kao gusta, mirisna jela na žlicu. Još ako u tim jelima ima fine mesnate slanine, onda su ta jela pun pogodak. Varivo od slanutka, u Dalmaciji poznatije kao čičvarda, upravo je takvo; mirisno, gusto, aromatično i obogaćeno slaninom, jelo koje biste mogli jesti svaki dan. Slobodno u njega ukuhajte i koju domaću kobasicu.
Uspijete li mu odoljeti, napravite veću količinu i uživajte u njemu sutradan. Posebnu slast dobiva pečenjem u pećnici, a poželite li – nakon stavljanja u posudu za pečenje možete ga posuti krušnim mrvicama kako biste dobili hrskavu koricu.
Iskoristite zimu finom sarmom koja je još finija drugi, ali ne i treći dan. Poslužite je uz svježe pripremljeni, kremasti pire.
Isprobajte recept za svinjski gulaš koji će vas utopliti bolje od centralnog grijanja. Mechado je filipinski gulaš koji se priprema od crvenog mesa – junetine ili svinjetine, uz dodatak povrća i začina.
Mediteranska salata s tunom jelo je puno proteina koji će vas zasititi i dati vam dovoljno energije za obavljanje svakodnevnih sitnica. Iako je omiljena ljeti, ništa nas ne sprječava da u njoj guštamo i sada.
Svaki kuhar u Italiji ima svoju tajnu savršenih polpetta al pomodoro ili mesnih okruglica u umaku od rajčice. Da bi jelo bilo ukusno, najvažniji su sastojci – kvalitetno meso i fino maslinovo ulje. Napravite ih u većoj količini i uživajte u njima i sutradan.
Torte od palačinki idealna su poslastica kad ne želite paliti pećnicu. Najbolje je od svega što se ne morate brinuti ako vam i koja pukne jer nitko neće primijetiti. Ono što ne pojedete iskoristite za sutradan i uživajte u božanstvenom doručku.
Tko kaže da su raspucanci rezervirani za blagdane? Ako već niste, isprobajte jednostavne kolačiće s limunom i uživajte danima…
Tko je dovoljno strpljiv, zna da mađarica stajanjem postaje sve slasnija. Iako je mađarica jedan od onih kolača bez kojeg ne možemo zamisliti svečane prilike, slobodno si je priuštite za kakav lijeni vikend.