Svaki kuhar u Italiji ima svoju tajnu savršenih polpetta al pomodoro, ili mesnih okruglica u umaku od rajčice. Da bi jelo bilo ukusno, najvažniji su sastojci – domaće rajčice, kvalitetno meso i fino maslinovo ulje.

Trik je i u dobrom siru; ne možete li naći pecorino, punomasni tvrdi sir od ovčjeg mlijeka, poslužit će i parmezan. Imajte na umu da su slani pa tome prilagodite količinu soli.

Sastojci za polpete u umaku od rajčice:

2 žlice sitno sjeckanog luka
1/2 šalice povrtnog ili mesnog temeljca
60 ml dobrog maslinova ulja
430 g oguljenih i narezanih rajčica
6 listova svježeg bosiljka
sol, papar
250 g krušnih mrvica
60 ml mlijeka
420 g mljevene junetine ili teletine
250 g sira (pecorino)
2 jaja
2 žlice sjeckanog peršina
2 režnja češnjaka

Priprema:

1. U velikoj posudi propirjajte luk na ulju pa nakon 10 minuta dodajte rajčice, temeljac, sol i papar. Pirjajte oko pola sata na laganoj vatri. Prema potrebi dodajte još temeljca.

2. Pomiješajte krušne mrvice i mlijeko pa dodajte meso, naribani sir, izmiješana jaja, peršin i sitno sjeckani češnjak. Začinite pa izmiješajte.

3. Oblikujte mesne okruglice pa ih lagano popržite na tavi te pažljivo spustite u umak od rajčice. Ubacite listiće bosiljka pa kuhajte oko 20 minuta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju