Ako ste voljeli čokoladne raspucance, voljet ćete i ove divne, mirisne i prhke raspucance s limunom. Talijanski im je naziv 'biscotti al limone', engleski pak 'lemon crinkles'.

Kod nas se doma zovu “oni fini limun keksi”. Idealni za grickanje uz čaj, kavu, čašu toplog mlijeka ili “u suvo” za utjehu kad naprasno navali stres i histerija, posebno ponedjeljkom.

Čokoladni raspucanci Hrana i piće Neodoljivi čokoladni raspucanci: Jednostavna poslastica za kojom će gosti poludjeti

Ovi se keksi mogu vrlo jednostavno i brzo umijesiti, a i peku se vrlo kratko, svega 10-12 minuta u dobro ugrijanoj pećnici na 180 °C. A dok se peku, kuća božanstveno miriši po limunu.

Ako ikako možete, koristite domaće, neprskane limune jer su ti limuni sasvim druga priča. Ako nikako ne možete, onda kupovne limune ostavite da odstoje u vodi u koju ste dodali žličicu sode bikarbone pa ih potom iščetkajte i isperite.

Raspucanci s limunom - 5 Raspucanci s limunom - 5 (Foto: Sandra Rončević)

Od ove ćete smjese dobiti oko 30 komada keksa, ako vam kuglice budu veličine oraha i teške između 18-20 g (da, vagala sam ih, vjerovali ili ne).

Raspucanci s limunom

Sastojci:

300 g glatkog brašna (ili taljanskog brašna tip 00)

6 g praška za pecivo (pola vrećice)

1 veći limun (nešpricani) – cijeđeni sok i korica

1 jaje

120 g šećera

100 g omekšalog maslaca

1 žlica ekstrakta vanilije (ili 1 vanilin šećer)

prstohvat soli

Za valjanje:

kristalni šećer koji ste kratko samljeli

šećer u prahu

Priprema:

1. U zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte mu prstohvat soli i dobro izmiješajte.

2. U drugoj, dubljoj zdjeli mikserom izmiksajte omekšali maslac koji ste narezali na kockice te šećer. Kad ste dobili finu gustu kremu, dodajte jedno jaje pa još malo miksajte. Potom dodajte ekstrakt vanilije te sok i sitno ribanu koricu od jednog cijelog limuna i izmiksajte. Pomalo dodavajte brašno i miksajte dok ne dobijete gustu, mekanu smjesu.

3. Zdjelu sa smjesom pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se hladi najmanje 60 minuta. Možete i duže, do nekoliko sati, pa i preko noći (ja sam jednu turu radila nakon 2 sata u hladnjaku, drugu nakon što je smjesa odstajala cijelu noć u hladnjaku).

4. Kad se smjesa ohladi, izvadite je iz hladnjaka, vadite žlicom (pola velike žlice) i rukama formirajte kuglice veličine oraha (teške između 18 i 20 g). Kuglice prvo uvaljajte u lagano mljeveni kristalni šećer (možete ga samljeti u mlincu za kavu) pa potom obilno u šećer u prahu.

* Kuglice možete valjati i samo u šećeru u prahu, dobit ćete isto lijepe raspukotine, no meni se čini da na ovaj način nekako više šećera pada s keksa. Probala sam i jednu, i drugu verziju. Znači, ako nemate načina da sameljete kristalni šećer, možete taj korak i preskočiti.

5. Kuglice slažite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, razmaknite ih jednu od druge barem 2-3 cm jer će se tijekom pečenja raširiti, pa ih stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C (ventilacija po mogućnosti) te pecite od 10 do 12 minuta (pazite da vam ne potamne, čim počnu tamniti, vadite ih iz pećnice). Kekse dobro ohladite na rešetki pa ih složite u limenu kutiju ili staklenu posudu s poklopcem. Ili ih odmah sve pojedite uz omiljeni napitak. Keksi su izrazito prhki, mekani i divno aromatični. Probajte
 

Još recepata i priča potražite na Sandrinu blogu O slanom & slatkom: o svemu., njezinoj stranici na Facebooku i profilu na Instagramu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju