Proteinska tjestenina veliki je hit u svijetu već posljednjih nekoliko godina, a sve je više izbora i na našem tržištu. Riječ je o tjestenini koja je djelomično ili skroz napravljena od biljnih izvora proteina poput brašna slanutka, leće, konoplje, sezama, suncokretovih sjemenki i slično.

Klasična svježa tjestenina radi se od pšeničnog brašna i jaja, a 100 grama ove namirnce sadrži oko 13 grama proteina. Većina sušene tjestenine iz trgovina napravljena je tek od pšenice i vode pa se njezin proteinski udjel dodatno smanjuje.

Grah Hrana i piće Fantastični izvori proteina: 15 najboljih namirnica za rast mišića

No proteinske tjestenine poput one od slanutka mogu sadržavati i do 30 grama bjelančevina na 100 grama namirnice zbog čega su postale vrlo popularne među osobama koje redovito vježbaju i žele povećati svoju mišićnu masu, ali i među onima koji izbjegavaju namirnice životinjskog porijekla.

Dobar dio proteinskh tjestenina ne sadrži gluten pa su odličan izbor i za one koji pate od celijakije.

KAKAV OKUS IMA PROTEINSKA TJESTENINA?
Proteinska tjestenina ima vrlo sličan okus „onoj pravoj“, no dodatno je prožeta orašastim notama. Ima grublju teksturu i tamniju boju u odnosu na klasične pašte. Dakako, okus i izgled samog proizvoda ovisi o proizvođaču i sastavu proteinske tjestenine.

Slika nije dostupna Hrana i piće "Cheesecake" bez trunke sira: Recept za finu tortu punu proteina koja se ne peče

Proteinska tjestenina može se kombinirati na uobičajene načine: posluživati s umacima, od nje se može raditi hladna salata, složenci i slično.

KAKO SE KUHA PROTEINSKA TJESTENINA?
Proteinska tjestenina se kuha baš poput svake druge tjestenine u lagano posoljenoj vodi u omjeru 1 naprema 10, odnosno 100 grama tjestenine valja staviti u jednu litru vruće vode.

Provjerite upute na pakiranju, no vrijeme kuhanja je vrlo slično klasičnoj tjestenini. Ovisno o obliku i debljini pašte ona se termički obrađuje od pet do deset minuta. Zbog svojeg sastava tijekom kuhanja možete primijetiti veću količinu pjene, no to je posve normalno.

Slika nije dostupna Hrana i piće Bez pečenja! Proteinske pločice iz kućne radinosti od samo 4 sastojka

KALORIJSKA VRIJEDNOST PROTEINSKE TJESTENINE
Proteinska tjestenina je kaloričnija od one klasične. U 100 grama proteinske tjestenine nalazi se oko 360 kalorija. Za usporedbu, u istoj količini sušene tjestenine od bijelog brašna nalazi se oko 130 kalorija.

Upravo zato proteinska tjestenina bolje zasićuje, ali je potrebna i manja količine hrane da biste zadovoljili glad i svoje nutritivne potrebe. Ne čudi stoga što je skuplja dva do tri puta od klasične tjestenine.

Zavirili smo u ponudu supermarketa i trgovina zdrave hrane te pronašli koje se sve proteinske tjestenine nalaze na hrvatskom tržištu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju