Proteinska tjestenina veliki je hit u svijetu već posljednjih nekoliko godina, a sve je više izbora i na našem tržištu. Riječ je o tjestenini koja je djelomično ili skroz napravljena od biljnih izvora proteina poput brašna slanutka, leće, konoplje, sezama, suncokretovih sjemenki i slično.

Klasična svježa tjestenina radi se od pšeničnog brašna i jaja, a 100 grama ove namirnce sadrži oko 13 grama proteina. Većina sušene tjestenine iz trgovina napravljena je tek od pšenice i vode pa se njezin proteinski udjel dodatno smanjuje.

Hrana bogata bjelančevinama je važna rast mišića Hrana i piće Fantastični izvori proteina: 15 najboljih namirnica za rast mišića

No proteinske tjestenine poput one od slanutka mogu sadržavati i do 30 grama bjelančevina na 100 grama namirnice zbog čega su postale vrlo popularne među osobama koje redovito vježbaju i žele povećati svoju mišićnu masu, ali i među onima koji izbjegavaju namirnice životinjskog porijekla.

Dobar dio proteinskh tjestenina ne sadrži gluten pa su odličan izbor i za one koji pate od celijakije.

KAKAV OKUS IMA PROTEINSKA TJESTENINA?
Proteinska tjestenina ima vrlo sličan okus „onoj pravoj“, no dodatno je prožeta orašastim notama. Ima grublju teksturu i tamniju boju u odnosu na klasične pašte. Dakako, okus i izgled samog proizvoda ovisi o proizvođaču i sastavu proteinske tjestenine.

Veganski cheesecake s limetom Hrana i piće "Cheesecake" bez trunke sira: Recept za finu tortu punu proteina koja se ne peče

Proteinska tjestenina može se kombinirati na uobičajene načine: posluživati s umacima, od nje se može raditi hladna salata, složenci i slično.

KAKO SE KUHA PROTEINSKA TJESTENINA?
Proteinska tjestenina se kuha baš poput svake druge tjestenine u lagano posoljenoj vodi u omjeru 1 naprema 10, odnosno 100 grama tjestenine valja staviti u jednu litru vruće vode.

Provjerite upute na pakiranju, no vrijeme kuhanja je vrlo slično klasičnoj tjestenini. Ovisno o obliku i debljini pašte ona se termički obrađuje od pet do deset minuta. Zbog svojeg sastava tijekom kuhanja možete primijetiti veću količinu pjene, no to je posve normalno.

Ilustracija domaćih proteinskih pločica Hrana i piće Bez pečenja! Proteinske pločice iz kućne radinosti od samo 4 sastojka

KALORIJSKA VRIJEDNOST PROTEINSKE TJESTENINE
Proteinska tjestenina je kaloričnija od one klasične. U 100 grama proteinske tjestenine nalazi se oko 360 kalorija. Za usporedbu, u istoj količini sušene tjestenine od bijelog brašna nalazi se oko 130 kalorija.

Upravo zato proteinska tjestenina bolje zasićuje, ali je potrebna i manja količine hrane da biste zadovoljili glad i svoje nutritivne potrebe. Ne čudi stoga što je skuplja dva do tri puta od klasične tjestenine.

Zavirili smo u ponudu supermarketa i trgovina zdrave hrane te pronašli koje se sve proteinske tjestenine nalaze na hrvatskom tržištu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju