Kad si u Rimu, jedi poput Rimljanina - pravilo je koje se može primijeniti na svaki grad koji želimo otkriti žlicama i vilicama. Neka od najpoznatijih talijanskih jela dolaze upravo iz Lazija, regije smještene u središnjem dijelu Čizme, na središnjoj rivijeri Tirenskog mora. Upravo su u Laziju brojna jela od tjestenine dovedena do savršenstva i njima su Talijani dokazali da za dobar ručak ne treba previše komplicirati.

Maritozzo

Doručak u Italiji često uključuje cappuccino i peciva koja se obično razlikuju, ovisno o regiji. U Rimu ćete naići na nevjerojatni maritozzo - slatko pecivo punjeno tučenim vrhnjem koje ima dovoljno kalorija za maratonsko razgledavanje grada. Naziv jela dolazi od talijanske riječi za supruga, a tradicionalno su ih mladići poklanjali djevojkama i unutra sakrivali prsten ili kakav drugi dar.

Supplì

Ništa ne mami apetit kao fritti, pržene divotice koje se često mogu naći kod uličnih prodavača ili naručiti u pizzerijama. Klasičan izbor je supplì, hrskava loptica od riže punjena raguom i mozzarellom.

Cacio e Pepe

Spagetti Cacio e Pepe, odnosno špageti sa sirom i paprom jedno su od najjednostavnijih jela od tjestenine, a njegovi obožavatelji reći će – i jedno od najukusnijih. Čak je i poznati gurman Anthony Bourdain za života govorio kako bi upravo to jelo moglo biti jedan od najvećih izuma čovječanstva. Za pripremu je potrebno tek nekoliko sastojaka, uključujući i mirisni sir pecorino te svježe mljeveni papar.

Pasta carbonara

Bez sira pecorina i guanciale nema carbonare, smatraju Talijani, ali i svi oni koji drže do izvorne recepture. Riječ je o sušenim svinjskim obrazima koji imaju intenzivniju aromu i mekšu teksturu od pancete. Carbonara je ponos središnje Italije, a osobito Rima, gdje se kuhari nadmeću čija će biti kremastija. Nježnu kremoznost jelu i okus tjestenini daje tek jaje, koje se razmućuje s ostalim sastojcima i dodaje na samom kraju. Talijani vole tjesteninu ''osjetiti pod zubom'', pa je kuhaju al dente, a prekuhavanje je strogo zabranjeno.

Pasta all’Amatriciana

Još jedno jelo od tjestenine koje se štuje u Rimu jest Pasta all’Amatriciana, koja ime duguje gradu Amatrice na sjeveru Lazija. Kao i kod carbonare, u glavnoj je ulozi guanciale, zajedno s rajčicom te sirom pecorinom. Umak se odlično slaže s bucatinima, tankim špagetima s rupom.

Filetti di baccalà fritta

Usoljeni bakalar u Rimu se smatra delicijom, a pržen u tijestu poslužuje se kao predjelo u restoranima ili na uličnim štandovima. Baccalà fritta predstavlja ukusan početak svakog obroka ili brzi, ali zasitan zalogaj.

Carciofo alla romana

Carciofi alla romana jedan je od najpoznatijih talijanskih načina pripreme artičoka. Nježna srca artičoka omekšavaju u vlastitim sokovima, tek uz dodatak maslinova ulja, vina, češnjaka i začinskog bilja, dok ne postanu toliko delikatna da se tope pod zubima. Carciofo alla romana jelo je kojim se slavi proljeće i predstavlja pravu rimsku deliciju.

Saltimbocca alla romana

Iako se nagađa da je saltimbocca nastala u Brescii, Lazio ju je objeručke usvojio. Bez obzira na podrijetlo, u Rimu je savršeno pripremaju. Radi se o teletini s pršutom, kaduljom, bijelim vinom i maslacem. Varijacije u trattorijama podrazumijevaju i meso poput piletine ili svinjetine, a katkad se dodaju i sastojci poput kapara, artičoka ili crvenog luka.

Rimska pizza
Pizza je bez sumnje nacionalno jelo Italije, a u Rimu je karakterizira tanka i hrskava korica. Radi se tako da se istiskuje sav zrak iz tijesta i ruba, što kod napolitane nije slučaj. S nadjevima se najčešće ne komplicira, najpoželjniji su klasici kao što je margherita.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju