Carbonara je savršeno jelo kada vam se jede nešto božanstveno kremasto i mirisno. Talijani je tradicionalno pripremaju sa sušenim svinjskim obrazom, poznatijim kao guaciale, ali poslužit će i dimljena panceta, ili kakav masniji pršut.

Najvažnije je od svega da jaja ne pretvorite u kajganu, a kako biste to spriječili, jaja nemojte dodavati dok je tava na vatri. Miješanjem tjestenine prilikom dodavanja jaja dodatno će pasti temperatura, kao i rizik od grudica. Iako talijanski čistunci smatraju da grašku nema mjesta u tradicionalnom receptu, želite li ovom jelu dati dozu slatkoće i učiniti ga hranjivijim, te poigrati se teksturom, nema razloga da ga preskočite.


Sastojci za carbonaru s graškom:

250 g tjestenine
50 g dimljene pancete ili sušenog svinjskog obraza
25 ml maslinova ulja
1 veliko jaje
2 žumanjka
30 g parmezana
1 glavica luka
150 g graška
sol i papar

Priprema:

1. Nasjeckajte luk i pržite ga na zagrijanom ulju oko pet minuta. Dodajte grašak i malo vode pa nastavite pirjati dok ne omekša, a tekućina se ne reducira.

2. U veliku tavu ulijte ulje pa oko pet minuta pržite pancetu. Dodajte grašak u tavu. Pomiješajte istučena jaja sa sirom i paprom.

3. Skuhajte tjesteninu u velikom loncu s puno posoljene vode dok ne bude al dente. Ocijedite je i hvataljkama iz vode stavljajte u tavu sa slaninom i graškom, koju maknite s vatre.

4. Ulijte smjesu jaja i dobro miješajte da se jaja zalijepe za tjesteninu i prekriju je, pazeći da se ne zgruša.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju