Dobar dio svojeg života provedemo spavajući, ali to vrijeme nije izgubljeno. Da, dok spavamo nam se neće dogoditi ništa naročito zabavno (osim ako ne sanjamo urnebesne snove) ali san je itekako koristan.

Više sna sprečava bolesti, može dovesti do duljeg i sretnijeg života (čak i ako spavate sami 😊). Spavanjem se tijelo regenerira i oporavlja, a zanimljiv je i podatak da broj stanica ubojica – onih koje se bore protiv karcinoma, pada za čak sedamdeset posto nakon noći tijekom koje smo spavali tek pet sati. To potvrđuje i dr. Matthew Walker, autor knjige "Zašto spavamo", koji je gostujuću u podcastu svojim istraživanjima o važnostima kvalitetnog sna iznenadio i Joe Rogana.

Ukratko, uz pomoć sna možemo utjecati na inteligenciju, zdravlje i raspoloženje, bolje učiti i pamtiti, jačati imunitet, bolje izgledati, raditi i zarađivati. Uloga Svjetskog dana spavanja koji se danas obilježava upravo je osvijestiti da spavamo premalo, a najviše sna u Europi imaju Finci i Nizozemci sa sedam sati i 37 minuta, piše publichealthmaps.org. Najmanje spavaju Turci, a Hrvati prosječno spavaju sedam sati i 18 minuta. U Aziji se paknajmanje naspavaju Japanci sa svojih šest i pol sati.

Kad je riječ o rekorderima u nespavanju, Guinness je za knjigu rekorda pratio navike Roberta McDonalda, koji je bez sna izdržao čak 18 dana 21 sat i 40 minuta. Robert je ostao rekorder, ali Guinness ga je prestao promatrati zbog opasnosti povezanih s nedostatkom sna.

Stop znak Zanimljivosti Bizarno do bola: Stvarno neobične zabrane u zemljama diljem svijeta

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju