Vrtače i ponikve, odnosno rupe koje se nenadano otvaraju, gutaju sve što se nađe na putu. Mogu nastati kao posljedica urušavanja krova špilje koji otkriva podzemnu pećinu ili ako voda otopi stijenu ispod tla. Bez stijene da ga podrži, sloj tla se urušava i nastaje rupa na površini zemlje.

U japanskom gradu Fukuoka 2016. godine nestalo je pet prometnih traka, dok je vrtača široka gotovo 100 metara i duboka 50 metara usisala kolnik, a zatim se brzo napunila vodom. Japanci su je popravili za nekoliko dana, ali tlo se i nakon toga nastavilo pomicati.

U rudarskim regijama otvaranje rupa i propadanje zemlje nije neuobičajeno. Razlog su tome iskapanja slojeva topljivih minerala, kao i neočekivane poplave. Kako bi se spriječile nesreće, područja iskapanja nalaze se izvan naseljenih područja. No to nije bio slučaj s ruskim gradom Berezniki smještenim na Uralu.

U gradu koji je prvobitno bio radni logor pojava vrtača, odnosno rupa nastalih urušavanjem površinskog sloja uobičajena je pojava. Zbog tla koje zijeva, guta automobile i kuće bez najave postavljen je neprestani videonadzor.

Berezniki Berezniki (Foto: Profimedia.hr)

No divovske rupe nisu isključivo rezultat djelovanja prirode, osobito kad se uplete ljudska ruka. U najslabije naseljenom području Rusije nalazi se rudnik koji se naziva Mir ili Mirni. Nastao je pedesetih godina prošlog stoljeća, nakon što je otkriveno da je Jakutija obećana zemlja dijamanata, a tada je započelo i kopanje divovske rupe šire više od kilometra i duboke 525 metra.

Mir - 2 Zanimljivosti Rusko blago: Divovska rupa iznad koje se helikopteri ne usude letjeti

Rupe se otvaraju i u oceanima. Velika plava rupa udaljena oko 100 kilometara od Belize Cityja, najvećeg grada male države na obali Karipskog mora, ima više od 300 metara u promjeru. U vrijeme kad je razina mora bila znatno niža oblikovala se kao vapnenački špiljski sustav. Nakon što se razina oceana počela povećavati, špilja je potopljena, a krov se urušio.

Velika plava rupa Putovanja Najveći misterij oceana: Što se skriva na dnu Velike plave rupe?

Istražujući golemu vrtaču skrivenu u šumi Guangxi, Kinezi su uz pomoć Britanaca otkrili kompleks špilja veličine čak 6,7 kubnih metara.

U ekspediciji koja je trajala četiri dana tim od 19 istraživača spustio se konopcem i bacio se na istraživanje do najsitnijeg detalja. Ispod zemlje krije se mreža hodnika koji se šire u dvorane sa stupovima, ponegdje sužene odronima velikih i manjih stijena. Istraživači su pronašli i špiljske bisere, odnosno loptice koje nastaju djelovanjem vode na kristale koji se talože oko zrna pijeska, sige ili kakve kosti. Špilja skriva i podzemnu rijeku koja utječe u obližnju Panyang.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju