Na listi najsmrdljivijih gradova u Europi koju je svojedobno sastavio portal Euronews našao se Edinburgh, koji ima dugu povijest borbe s neugodnim mirisima. 2003. godine bio je na vrhu ljestvice najsmrdljivijih gradova na svijetu, kako ga je pozicionirao turistički magazin, piše Edinburgh live.

Stanovnici glavnoga grada Škotske morali su trpjeti svakojake arome tijekom prošlosti. Nakon smrada koji se širio zbog bacanja fekalija kroz prozor i odlaganja mrtvih tijela nastupio je smog koji je prekrio grad. Problem ove generacije su kanalizacija u blizini elektrane Scottish Water i snažni mirisi koji dopiru iz pivovara i destilerija.

Neke od njih pronalaze i kreativne načine da ne ostavljaju svoj "mirisni" trag. Povijesna destilerija North British u Edinburghu se složila kako bi rješenje protiv mirisa prženog slada, koji gradu pruža poseban šmek, moglo biti u 30-metarskom tornju koji bi smanjio utjecaj destilerije na okoliš.

Edinburgh je nekoć bio poznat kao Atena Sjevera - ali u 17. stoljeću cijeli je grad bio ograđen golemim zidom kako bi se obranio od uljeza. No to je imalo i svoju cijenu. Ono što je danas poznato kao Princes Street Gardens, nekoć je bilo mjesto na kojem su se rješavali mrtvih tijela i otpada koji je odlazio u ogromno smrdljivo jezero Nor’ Loch.
U zatvorenom gradu koji je uskoro postao premalen za sve stanovnike problema nije nedostajalo. Obrambeni zidovi otežali su cirkulaciju zraka, pa se grad davio u oblacima gustog dima koji je dopirao iz dimnjaka. Zbog smrdljivog smoga koji je ispunjavao grad Edinburgh je dobio nadimak Auld Reekie (Old Smokey).

Slika nije dostupna Putovanja Za nesretne u ljubavi ili…? Naizgled romantičan spomenik na koji Škoti pljuju u prolazu

Kako bi napravio mjesta u gužvi, Edinburgh je počeo graditi uvis, prisiljavajući stanovnike da žive u srednjovjekovnim neboderima u vrijeme kada nije bilo odgovarajućih vodovodnih sustava, pa se ostalim problemima pridružio i onaj zahodski. Svake večeri u 22 sata stanovnici Edinburgha vikali bi s prozora "Gardy Loo" kako bi upozorili ljude da slijedi "smrdljiva bomba". Zatim su ispraznili sadržaj svojih kanti za otpad na ulice, koji bi otjecao u Nor’ Loch, koji je, vjerovali ili ne, služio i kao izvor vode.

Edinburgh je i dom najsmrdljivije biljke na svijetu, Amorphophallus titanum. Cvijet leš ili golemi kozlac procvjetao je u Kraljevskom botaničkom vrtu u Edinburghu tri puta. Kada je prvi put izrasla 2005. godine, 19.000 ljudi pohrlilo je posjetiti rijetku biljku kako bi osjetilo njezinu oštru aromu.

Dunfermline - 3 Putovanja Dunder Mifflin... pardon, Dunfermline - priča o zaboravljenoj škotskoj prijestolnici

Srećom, danas je situacija u glavnom škotskom gradu puno bolja nego što je to bila u prošlosti, a turisti ga ne zaobilaze. Ljubitelji viskija, povijesne arhitekture, kao i srdačnih ljudi, ne razmišljaju previše o smrdljivoj prošlosti – a uz toliko divota, zašto i bi.

Europska zemlja u kojoj prema zakonu morate otvoriti vrata doma svakome tko treba na zahod Eynhallow, Škotska - 2 Eynhallow, Škotska - 1 Eynhallow, Škotska - 2 +6 Eynhallow, Škotska - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju