Jedna od ljepših malih uličnih atrakcija koje možete pronaći u Edinburghu je mozaik srca u samom centru grada, na ulici High (tzv. Royal Mile). Baš slatko, zar ne? Barem dok ne uočite kako lokalci u prolazu pljuju na to isto srce.

Možda biste pomislili da je ovo čin svih onih kojima je slomljeno srce i koji su izgubili vjeru u ljubav pa im ovaj simpatičan spomenik samo „vadi mast“. No, to nije pravi razlog – iako je i on dobrodošao.

Upravo na ovom mjestu nalazila se zloglasna zgrada Old Tolbooth. Stajala je ovdje između 15. i 19. stoljeća i služila je kao zatvor, ali i mjesto javnih egzekucija. Upravo tu gdje se danas nalazi srce stajala su ulazna vrata u zgradu poznatu po stravičnim uvjetima, torturi i ubojstvima.

Kada je zgrada uništena početkom 19. stoljeća, knjiga „Srce Midlothiana“ pisca Waverleya Novela, poslužila je kao inspiracija da se izradi mozaik srca i započne tradicija pljuvanja po njemu u prolazu.

Danas ćete čuti priče o praznovjerju kako pljuvanje na srce donosi sreću, no definitivno nije počelo sretno. Kako god bilo, danas vas nitko neće osuđivati ako u prolazu i vi ostavite svoj trag – iz kojeg god razloga to bilo…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju