Prije trideset i osam godina American Airlines donio je jednu od najskupljih odluka u povijesti modernog letenja – izbacili su na tržište neograničenu doživotnu kartu za let prvim razredom.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća kompanija se našla u financijskim teškoćama, a manjak gotovine odlučili su nadoknaditi nesvakidašnjom uslugom – svojim najčešćim klijentima ponudili su posebnu kartu za prvi razred po imenu AAirpass s kojom će moći neograničeno letjeti kamo god požele tijekom cijelog života.

Za uživanje u ovoj povlastiti trebalo je jednokratno uplatiti 250.000 dolara, dok se za dodatnih 150.000 dolara mogla nabaviti i dodatna takva karta za pratitelja. Ta je investicija bila poput obveznice, umjesto isplaćivanja dividende u gotovini svojim su mušterijama isplaćivali dividendu u zračnim putovanjima.

Prtljaga Zanimljivosti Postanite mula: Prenesite pošiljku preko granice i zaradite do 3 tisuće kuna

AAirpass je od 1981. do 1994. godine kupilo 28 osoba, a tvrtki donijelo prijeko potrebni kapital za nastavak poslovanja. No ishitrena odluka tvrtku je na kraju više koštala nego što je vrijedila te je American Airlines bio primoran opozvati AAirpas trima klijentima.

Naime, neki su kupci vrlo brzo pronašli način da iskoriste svoju doživotnu kartu za prvi razred. Jedan od tih sretnika bio je invensticijski bankar Steve Rothstein iz Chicaga, koji se AAirpassa dočepao 1987. godine, a u sljedeća dva desetljeća iskoristio ga 10.000 puta.

U tom periodu 1000 puta letio je za New York, 500 puta za London, 500 puta za San Francisco i 500 puta za Los Angeles. Čak 120 puta odletio je u Tokio, 80 puta u Pariz, 80 puta u Sydney te 50 puta u Hong Kong.

Avion Zanimljivosti Veliki pothvat: Avionom u jednom komadu preletjeli više od 16 tisuća kilometara

AAirpas se nije koristio samo za poslovna putovanja i odmore. Jacques Vroom ga je, primjerice, koristio i kako bi otišao na sendvič u drugi grad s prijateljem, na neki koncert ili na slične poludnevne i jednodnevne aktivnosti po cijelom svijetu.

American Airlines 2007. godine ponovo se našao u financijskim teškoćama, a uvidom u knjige otkriveno je kako najgorljiviji korisnici AAirpassa – Steve Rothstein i Jacques Vroom - tvrtku stoje oko milijun dolara godišnje u porezu, naknadama i izgubljenom novcu od prodaje karata.

Concorde je bio najbrži putnički avion na svijetu Zanimljivosti 10 stvari koje treba znati o najbržem putničkom zrakoplovu na svijetu

Daljnjom istragom ustanovljeno je kako su ta dvojica muškaraca davala svoje besplatne karte trećim osobama te zarađivali na njima. Iako u originalnom ugovoru nije postojala stavka koja brani takvo ponašanje, optužili su ih za prevaru te im ukinuli privilegiju besplatnog putovanja, ali i zabranu letenja American Airlinesom.

U međuvremenu je i treći klijent ostao bez AAirpassa, a unatoč žalbama i tužbama nisu uspjeli povratiti izgubljeno. S druge strane, u prvom razredu American Airlinesa besplatno leti još 25 osoba.

S pistom "na planini": Je li ovo najopasniji aerodrom na svijetu? Zračna luka Tenzing-Hillary - 3 Zračna luka Tenzing-Hillary - 1 Zračna luka Tenzing-Hillary - 2 +3 Zračna luka Tenzing-Hillary - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju