1. Concorde je turboreaktivni nadzvučni putnički zrakoplov Aerospatialea i koroporacije British Aircraft. Zahvaljujući francusko-britanskoj suradnji Air France i British Airways odradili su 50.000 letova s dvadesetak konstruiranih letjelica.

2. U 27 godina njime je putovalo oko 2,5 milijuna putnika. Concord je prometovao s pariškog aerodroma Charles de Gaule i londonskog Heathrowa za Dulles u Washintonu i JFK u New Yorku.

3. Prvi let zbio se 21. siječnja 1976. godine iz smjera Londona i Pariza prema Sjedinjenim Američkim Državama. Posljednji let Concordeom dogodio se 24. listopada 2003. godine iz New Yorka do Londona. Program je ugašen zbog visokih cijena letova i održavanja letjelica.

4. Prekooceanski put Concordeom trajao je upola kraće nego klasičnim putničkim zrakoplovima. Ovaj nadzvučni avion imao je brzinu od 2159 km na sat. Za usporedbu, prosječni putnički avioni se u zraku kreću brzinom od 900 kilometara na sat.

5. Concorde je mogao doseći visinu od 18.000 metara. Prosječni putnički zrakoplovi lete na visini od oko 10.000 do 12.000 metara.

Avion Zanimljivosti Zašto avioni izbjegavaju let preko Tihog oceana

6. Avioni su bili premazani specijalnom bijelom bojom koja se prilagođavala temperaturnim razlikama tijekom leta ovog nadzvučnog putničkog zrakoplova. Ipak, bilježeni su problemi s pretjeranim zagrijavanjem cijele letjelice.

7. Karta za avion bila je znatno skuplja nego za druge putničke zrakoplove. Prekooceanski let između Londona i New Yorka, primjerice, mogao se bukirati po cijeni od oko 12.000 američkih dolara, odnosno oko 80.000 kuna. Karta za prvu klasu u bilo kojem drugom avionu bila je 40.000 kuna jeftinija.

8. U avionu je obično bilo mjesta za stotinjak putnika i devet članova posade: dva pilota, šest stjuarda/stjuardesa te jednog zrakoplovnog mehaničara. Osim ljudi, Concoredom se prevozilo rijetko drago kamenje te organi za darivanje.

9. Najveća tragedija u povijesti Concordea zbila se 25. srpnja 2000. godine. Polijećući s Pariza, pilot je slučajno zahvatio komadić odbačenog metala, što je prouzročilo ekploziju spremnika goriva i smrt za sve letu.

10. Najfascinantniji let Concordeom dogodio se 8. studenog 1986. godine. Avion je obletio cijeli svijet za 29 sati i 59 minuta.

12 neobičnih stvari koje niste znali o putovanju avionom Avion Avion Avion +0 Piće - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju