Zračna luka Tenzing-Hillary smjestila se u mjestu Lukla u istočnom Nepalu, a ime je dobila prema prvim ljudima koji su se uspeli na Mount Everest – Šerpi Tenzingu Norgayu i Sir Edmundu Hillaryju. To ne čudi jer je upravo ovaj aerodrom polazišna točka za brojne pustolove koji se žele popeti na krov svijeta.

Avionskim prometom ne koriste se samo stanovnici i gosti, već se se ovako prenosi i hrana, građevinski materijal i slično. 

Aerodrom se nalazi na nadmorskoj visini od 2845 metara, a obuhvaća pistu dugačku tek 527 metara i široku 30 metara po kojoj mogu slijetati i polijetati helikopteri i manji avioni poput De Havilland Canada DHC-6 Twin Ottera, Dorniera Do 228 i L-410 Turboleta.

Aerodrom na Maldivima - 4 Putovanja Pista usred oceana: Je li ovo najljepši ili najstrašniji aerodrom na svijetu?

S obzirom na geografski položaj, zračna luka Tenzing-Hillary podložna je oštrim meteorološkim uvjetima. Slijetanje i polijetanje pretvara se u pravu noćnu moru uz gustu naoblaku, kišu, snijeg i jake vjetrove koji su tu česta pojava. Baš zato često se odgađaju ili otkazuju letovi.

Ovdje smiju slijetati samo najiskusniji piloti koji zadovoljavaju uvjete Upravnog tijela civilnog zrakoplovstva u Nepalu. Unatoč svim mjerama predostrožnosti, zbog naglih promjena u vidljivosti često se događaju nesreće.

Zračna luka Tenzing-Hillary redovito se nalazi na ljestvicama najopasnijih na svijetu. S kakvim se sve izazovima susreću piloti na ovom aerodromu, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Najvažnija točka svijeta: Otvoren megaaerodrom koji će postati najprometniji na svijetu! Novi istanbulski aerodrom - 5 Novi istanbulski aerodrom - 4 Novi istanbulski aerodrom - 2 +1 Novi istanbulski aerodrom - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju