Da nije aristokrata Sandwicha koji nije htio umrljati prste mesom za kockarskim stolom ili legendarne ruske balerine, pitanje je kako bi se zvali sendviči, a kako otmjeni desert - Pavlova. Iako ih često koristimo, malokad se zapitamo, kako su nastali nazivi za popularnu hranu.

Hamburger

Prema nekim izvorima, moguće je i da su u prvim hamburgerima uživali drevni Rimljani, u čijim se kuharicama iz prvog stoljeća našlo jelo od usitnjenog mesa začinjeno paprom, vinom i pinjolima. No kako je hamburger od ondašnje kulinarske kreacije postao onakav kakvim ga danas poznajemo nije potpuno jasno. Mnogi pripisuju zasluge braći Franku i Charlesu Menchesu iz američkog grada Hamburga, no Online Etymology Dictionary sugerira da je proizvod od mesa svoj naziv dobio 1880. godine po njemačkom gradu Hamburgu. 

Prženi krumpirići

Ako ste zbog naziva „french fries“ pomislili da omiljeni prženi krumpirići dolaze iz Francuske, prevarili ste se kao i gomila drugih ljudi. Slavno jelo dolazi iz Belgije, gdje su siromašni ribari davnih dana rezali krumpir i pržili ga, najčešće zimi kada druge hrane nije bilo u izobilju. Kada su američki vojnici tijekom Prvog svjetskog rata susreli s Belgijancima koji su pričali francuski i okusili njihove slasne krumpiriće, prozvali su ih „french fries“, a ostalo je povijest.

Jaja Benedikt - 4 Jaja Benedikt - 4 (Foto: Getty Images)

Jaja Benedikt

Jaja Benedikt, koja su omiljeni izbor otmjenog doručka u hotelima i restoranima, nastala su zahvaljujući kojoj čašici previše i snažnom mamurluku. 1894. godine broker Lemuel Benedict u hotelu Waldorf u New Yorku pokušavao je doći sebi nakon burne noći i naručio tost s maslacem, hrskavu slaninu, dva jaja na oko i hrpu holandskog (hollandaise) umaka od maslaca i žumanjaka, s dodatkom limunova soka. Chef Oscar Tschirky bio je tako impresioniran kombinacijom sastojaka da je jelo ostavio na jelovniku za doručak i ručak, a ime dugujemo brokeru Benedictu i njegovom mamurluku.

Pavlova

Legendarna ruska balerina Anna Pavlova popularnost duguje gracioznim pokretima i profinjenom plesu, a upravo je njezinom elegancijom nadahnuta i torta od bjelanjaka, tučenog vrhnja i voća. Poznata balerina na svojoj je turneji očarala chefa u Wellingtonu, koji je slatku kreaciju osmislio po uzoru na njezinu plesnu haljinicu. Prema drugoj verziji, to se zbilo u Perthu, a svađa kome pripada „tutu“ još uvijek traje.

Pavlova Pavlova (Foto: Shutterstock)

Waldorfska salata

Osmišljena 1896. za dobrotvorni bal u hotelu Waldorf-Astoria u New Yorku, jedna od napopularnijih salata na svijetu, prema originalnom receptu radi se od samo tri sastojka: jabuka, celera i majoneze. Salata je, naravno, kroz više od jednog stoljeća, dobila brojne varijacije i nadopune, ali njezino ime sugerira gdje je nastala.

Sendvič

U srednjem vijeku kriške kruha služile su umjesto tanjura, nešto kasnije Židovi su jeli začinjenu janjetinu u kruhu, ali naziv „sendvič“ nastao je nešto kasnije, za vrijeme napete partije pokera. Kako ne bi prekidao igru i umrljao prste, engleski aristokrat lord Sandwich poslao je po komad pečene govedine između dvije kriške kruha, a sendviči njemu u čast danas nose svoje ime.

Pizza

Diego Zancani, profesor s Oxforda koji se bavi i istraživanjem talijanske kuhinje, smatra kako pojam postoji još iz antičke Grčke, samo se zvao pissa ili pita. Naravno, nije to bila pizza kakvu danas poznajemo, već se radilo o ispečenom kruhu s nekim nadjevom. Mnogo godina kasnije, 997. godine, priča se pojavila sjeverno od Napulja. No i tad je to bio komad kruha, baš kao i 1570., kad je recept za pizzu sadržavao bademe i šećer.

Umak Alfredo

Talijanski chef Alfredo Di Lelio bio je zabrinut za zdravlje supruge Ines koja je tijekom druge trudnoće osjećala česte mučnine. Da bi smirio njen želudac i vratio joj snagu, rimski kuhar je 1914. tjesteninu odlučio pomiješati s maslacem, vrhnjem i parmezanom – i tako stvorio svjetski poznati umak koji danas nosi ime po njemu.

Priprema tijesta Hrana i piće Koje brašno odabrati? Vodič koji otkriva najbolje vrste za savršeni kruh, fritule, pizzu, kolače...

Palačinke Suzette

Tanke palačinke prekrivene umakom od karameliziranog šećera i naranče izumio je francuski chef Auguste Escoffier u čast glumice i barunice Suzanne Reichenberg, koja je rođena u drugoj polovici 19. stoljeća – umjetnice koja je nastupala je na pozornici pod imenom: Suzette. Slavne palačinke i danas se prepoznaju po imenu francuske glumice. 

Cezarova salata

Ova zelena salata s prženom piletinom ime nije dobila po rimskom vladaru, već meksičkom ugostitelju Ceasaru Cardiniju iz Tijuane. Ceasar je bio poznat kao maštovita osoba koja je gostima voljela služiti male zalogajčiće hrane na zelenom lisnatom povrću, što je 1924. rezultiralo ovom finom kombinacijom. Poznati filmaši iz SAD-a 'ukrali' su recept i prenijeli ga u Hollywood otkud se proširio ostatkom svijeta.

Plastični nepotopivi brod s doživotnom garancijom u koji stane 10 osoba Plastični brod Phantom tvrtke Vision Marine Technologies - 2 Plastični brod Phantom tvrtke Vision Marine Technologies - 3 +0 Plastični brod Phantom tvrtke Vision Marine Technologies - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju