Jaja na benediktinski američki su favorit za doručak i bruncheve, koji možete pripremiti i u vlastitom domu uz vrlo malo truda. Najslasniju varijantu pečenih jaja s prženom šunkom i umakom možete poslužiti s krumpirima i salatom te od nje napraviti i kompletan obrok...
Sastojci za umak holandez:
3 žumanjka
9 žlica maslaca
prstohvat soli i papra
1 žlica svježe iscijeđena soka od limuna
Za poširanje:
2 jaja
2 čajne žličice alkoholnog octa
malo soli
voda
Za ostatak jela:
2 kriške kuhane šunke
pecivo
Priprema umaka:
Na vrlo slaboj vatri u loncu otopite maslac - možete se poslužiti i mikrovalnom pećnicom. U blenderu ili štapnim mikserom izmiksajte žumanjke, papar, limunski sok i sol, uz polako dodavanje otopljenog maslaca.
Priprema poširanih jaja:
Zagrijte vodu u loncu na slaboj do umjerenoj vatri. Dodajte joj ocat i prstohvat soli te žlicom počnite miješati dok ne dobijete mali vir vode u sredini lonca. Ubacite u taj vir jaje (koje ste prethodno ''razbili'' i stavili u manju posudicu za lakše rukovanje) pa kuhajte otprilike dvije minute.
Posluživanje jela:
Na tostirano pecivo stavite krišku prepržene kuhane šunke i poširano jaje, pa sve zajedno dobro prekrijte umakom holandez. Dobar tek!