Tradicionalni umak za Cezar salatu priprema se od žumanjaka, parmezana, inćuna, češnjaka, limuna, senfa Dijon i biljnog ulja. Umak se bogato prelijeva preko zelene salate, krutona, pečene piletine i naribanog sira.
Ako ne jedete sastojke životinjskog porijekla i dalje možete uživati u kremastim i umami notama ovoga umaka koji je originalno osmislio meksički ugostitelj Ceasar Cardini iz Tijuane u Meksiku i po kojem je salata dobila ime.
Napravite vegansku verziju umaka za Cezar salatu koja koristi alternativne sastojke. Umjesto jaja upotrijebite kremasti tahini, odnosno pastu od sezama u kombinaciji s nešto maslinova ulja.
Naribani parmezan u umaku, pak, zamijenite s delikatesnim prehrambenim kvascem koji se može pronaći u trgovinama zdrave hrane, a koji će umaku dati „sirast“ okus.
Sastojci za vegansku verziju umaka za Cezar salatu:
- 75 ml limunova soka
- 65 ml tahinija
- 65 ml maslinova ulja
- 2 čajne žličice kapara
- 1 žlica delikatesnog prehrambenog kvasca
- 1 žlica senfa Dijon
- 1 čajna žličica naribane limunove korice
- 1 čajna žličica tekućine od kapara
- 1 češanj češnjaka
- sol i papar po želji
Priprema veganske verzija umaka za Cezar salatu:
- Sve sastojke pomiješajte zajedno u sjeckalici povrća i pretvorite u glatki umak.
- Po želji možete dodati malo vode kako biste ga razrijedili te ga lakše mogli preliti preko zelene salate.
- Poslužite odmah ili stavite u staklenu posudu u hladnjak i čuvajte tako nekoliko dana. Dobar tek!
Recept za finu majonezu bez ijednog jaja koja će biti gotova za manje od 10 minuta +3