Tradicionalni umak za Cezar salatu priprema se od žumanjaka, parmezana, inćuna, češnjaka, limuna, senfa Dijon i biljnog ulja. Umak se bogato prelijeva preko zelene salate, krutona, pečene piletine i naribanog sira.

Ako ne jedete sastojke životinjskog porijekla i dalje možete uživati u kremastim i umami notama ovoga umaka koji je originalno osmislio meksički ugostitelj Ceasar Cardini iz Tijuane u Meksiku i po kojem je salata dobila ime.

Napravite vegansku verziju umaka za Cezar salatu koja koristi alternativne sastojke. Umjesto jaja upotrijebite kremasti tahini, odnosno pastu od sezama u kombinaciji s nešto maslinova ulja.

Naribani parmezan u umaku, pak, zamijenite s delikatesnim prehrambenim kvascem koji se može pronaći u trgovinama zdrave hrane, a koji će umaku dati „sirast“ okus.

Sastojci za vegansku verziju umaka za Cezar salatu:

  • 75 ml limunova soka
  • 65 ml tahinija
  • 65 ml maslinova ulja
  • 2 čajne žličice kapara
  • 1 žlica delikatesnog prehrambenog kvasca
  • 1 žlica senfa Dijon
  • 1 čajna žličica naribane limunove korice
  • 1 čajna žličica tekućine od kapara
  • 1 češanj češnjaka
  • sol i papar po želji

Priprema veganske verzija umaka za Cezar salatu:

  1. Sve sastojke pomiješajte zajedno u sjeckalici povrća i pretvorite u glatki umak.
  2. Po želji možete dodati malo vode kako biste ga razrijedili te ga lakše mogli preliti preko zelene salate.
  3. Poslužite odmah ili stavite u staklenu posudu u hladnjak i čuvajte tako nekoliko dana. Dobar tek!

Recept za finu majonezu bez ijednog jaja koja će biti gotova za manje od 10 minuta Veganska majoneza - 3 Veganska majoneza - 6 Veganska majoneza - 2 +3 Veganska majoneza - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju