Jeste li znali da plemena u Etiopiji i danas njeguju veoma posebne običaje i rituale koji datiraju još iz daleke prošlosti? Posebno nas je zainteresiralo pleme Hamer i njihov ritual koji dječaci trebaju proći kako bi postali ni manje ni više nego muškarci i punopravni članovi plemena. Radi se o preskakanju preko 7 do 10 bikova, a za njih je to posebna životna stepenica koju mogu doživjeti i turisti.

Nazivaju ih još i Hamar, a tu zanimljivu zajednicu čini nešto manje od 50 tisuća pripadnika. Naseljeni su u jugozapadnom dijelu Etiopije uz plodni dio rijeke Omo. Posebni su po tome što veliku važnost pridaju životinjama, odnosno stoci. Zašto, saznat ćete kasnije.

Pričaju vlastitim hamer jezikom, a po religiji su animisti. Ako se pitate što je animizam, radi se o najstarijem obliku ljudskog vjerovanja i religije koji datira još iz doba paleolitika, a bazira se na vjerovanju u duhove, odnosno na tome da sve postojeće ima dušu.

Kao što smo spomenuli, pleme Hamer veliku važnost pridaje životinjama jer u njihovu okruženju i žive. One u njihovoj kulturi imaju zaista visoko mjesto i znaju kako ih cijeniti, a djeca već od ranog djetinjstva uče kako obrađivati zemljišta i brinuti se o stoci.

U ovom plemenu prastari rituali prakticiraju se još i danas, a jedan koji je nas posebno zaintrigirao jest ritual koji dječaci prolaze ne bi li postali muškarci, a samim time i punopravni članovi zajednice. Osim toga, uspješno izvršavanje tog rituala omogućava im da se žene. Pogledajmo o čemu se zapravo radi.

Da bi se ritual uspješno odradio, potrebne su životinje, odnosno bikovi. Zašto bikovi? Jer dječaci svoju muškost odnosno spremnost da postanu odrasli muškarci pokazuju tako da preskaču preko bikova. I to ne jednog, već njih od 7 do 10. Ritual preskakanja bikova zaista je zanimljiv, no prije samog čina preskakanja žene iz plemena plešu karakterističan ples.

Možda će za neke ovo biti čudno, no ples nije samo ples, već je njegova poanta pozivanje muškaraca koji su nedavno inicirani da ih bičuju. Tako ohrabruju dječaka koji će uskoro postati muškarac, a što veći broj ožiljaka imaju, pokazuju veću privrženost i odanost prema dječaku. Udarce dobivaju štapovima od drveća breze, a nerijetko dopuštaju da ih se bičuje do iznemoglosti.

Ritual će uvijek započeti sa zalaskom sunca, a o tome koji će to dan biti uvijek će odlučiti obitelj dječaka, odnosno otac ili njegov ujak ako otac nije prisutan. Može se dogoditi da otac o tome odluči već kad je dijete staro tek pet godina, a dijete će znati da je odluka donesena kad dobije kratki štap, odnosno boko.

Dječak nakon primitka vijesti mora o obredu obavijestiti sve članove obitelji hodajući od nastambe do nastambe, a putovanje može trajati i do nekoliko dana. Ovisno o položaju obitelji u plemenu, na ritualu je prisutno do 300 članova. Naravno, što viši položaj obitelj u plemenu ima, prisutnih je više.

Petra među ljudožderima: ''Hvala ti, Bože ili šumski duše, na tom nestvarnom iskustvu!'' Dani tribe - 23 Papua - 21 Papua - 5 +72 Dani tribe - 21

Najstariji članovi plemena i oni koji su već inicirani zaduženi su da pripreme stoku. Bikovi preko kojih se preskače kastrirani su i premazuju ih gnojem kako bi površina preko koje se preskače bila skliska. Prije samog preskakanja dječaka trljaju pijeskom ne bi li isprali njegove grijehe i osigurali mu sreću u pothvatu, a mazanje gnojem služi kako bi imao snage. Da bi ga zaštitili i s duhovne strane, oko tijela vežu mu se trake kore.

Ceremonija započinje skakanjem, odnosno koračanjem po leđima svakog od bikova koji su poredani. Važno je da dječak pokaže svoju okretnost, hrabrost i snagu, a titulu Maza dobiva ako četiri puta uzastopce preskoči preko bikova bez pada na tlo. Ako ne uspije, podvrgnut je ismijavanju plemena i za ponovnu inicijaciju treba čekati godinu dana.

Nakon uspješno obavljenog rituala, dječak kao nagradu dobiva pljesak, na vrat mu se postavlja životinjska koža, puše se u rogove i skače. Odrastao je muškarac i daje mu se pravo da osnuje vlastitu obitelj, a ženu će uvijek birati otac. Dopušteno mu je da odabere četiri žene, a samostalno može birati drugu, treću i četvrtu.

Ako se nađete u Etiopiji, otputujte na jugozapad, upoznajte pleme i budite prisutni na tom zanimljivom ritualu. Fotografiranje nije dopušteno, no vjerujemo da ćete ga pamtiti cijeli život. Ono u čemu svakako nalazimo poveznicu jest zabava do ranih jutarnjih sati, kao što to radimo i mi Europljani u bilo kojoj prilici za obilježavanje važnijih životnih događaja.

4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu? Migingo +0 Migingo
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju