Kupnja alkohola u Švedskoj nije tako jednostavna kao u Hrvatskoj – izuzev laganog piva on se ne prodaje u svakoj trgovini mješovitom robu, kiosku ili supermarketu.

Naprotiv, ova skandinavska zemlja ima državni monopol nad prodajom alkoholnih pića kako bi spriječila prekomjernu konzumaciju i posljedice koje pretjerano uživanje u alkoholu ima nad stanovništvom.

Ako želite kupiti bocu vina ili žestice, odnosno bilo što jače od piva s 3,5 posto alkohola, trebate se uputiti u Systembolaget. Riječ je lancu trgovina u vlasništvu države koji su specijalizirani za prodaju i alkoholnih pića.

U većim gradovima poput Stockholma, Malmöa i Göteborga ima više trgovina Systembolageta, dok u manjim mjestima ima barem jedan. U njihovoj ponudi naći ćete proizvode od preko 5000 proizvođača iz Švedske i svijeta.

Za starije od 20 godina

Alkoholna pića u Systembolagetu mogu kupiti samo osobe starije od 20 godina. I da, tražit će vas osobnu iskaznicu da provjere vašu dob u trgovini, a pogotovo ako izgledate mladoliko.

Trebate pripaziti i na radno vrijeme – Systembolageti su nedjeljom i blagdanom zatvoreni, preko tjedna obično rade od 10 do 18 sati, a subotom su otvoreni do 15 sati. Planirate li kakvu zabavu, unaprijed trebate isplanirati kupovinu.

Žestoka pića mogu se kupiti u Švedskoj samo u Systembolagetu Žestoka pića mogu se kupiti u Švedskoj samo u Systembolagetu (Foto: Profimedia)

Ako ste pozvani na kakvu kućnu zabavu povodom Eurosonga ili bilo čega drugog u Švedskoj, obavezno sa sobom ponesite ono što planirate piti. Razočarat ćete se i ispasti iznimno nepristojni ako se na vratima pojavite "s rukama u džepovima" te očekujući da će vas domaćin počastiti alkoholom.

Ispijanje alkohola u barovima

Ako ste propustili radno vrijeme Systemebolageta, alkoholno piće možete popiti u baru, noćnom klubu ili restoranu.

Iako švedski zakoni kažu da svatko stariji od 18 godina može naručiti alkoholno piće u spomenutim ugostiteljskim mjestima, pojedini klubovi mogu svojevoljno povisiti dobnu granicu do 20 ili čak 25 godina da bi vam poslužili alkoholno piće.

Ispijanje alkohola u Švedskoj je "skup sport". Pola litre domaćeg piva u restoranu ćete platiti oko 75 švedskih kruna, odnosno oko 6,5 eura. Cijena inozemnih brendova još je viša, dok ćete za jednostavni koktel popt džin-tonika treba izdvojiti i oko 15 eura.

Na meti turista: Eurovizijska euforija povećava interes i broj putnika za Malmo Malmo - 4 Malmo - 3 Malmo - 2 +0 Malmo - 1

Vrlo slična

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju