Lagom, odnosno švedski izraz za umjereno, ili baš onoliko koliko treba, jedan je od kodova dobrog funkcioniranja u njihovom društvu. Razbijete li ga, veliki su izgledi da ćete se dobro uklopiti. Na popisu stvari koje lokalcima najviše dižu živce su posjetitelji iz drugih zemalja koji ne mogu zauzdati emocije. Šveđani se ne otvaraju „na prvu“, niti su ludi od emocija. Izrazito cijene svoj osobni prostor te baš kao i Finci iza ovakvog ponašanja ne skrivaju aroganciju, nego žele da se ne gubi vrijeme na nevažne stvari. Ne uživaju u ćaskanju i praznim riječima koje su mnogima potrebne da premoste neugodnu tišinu.

Osim toga, ti europski narodi ne vole kad stanete kraj njih na autobusnoj stanici, štoviše to im je najveća noćna mora. Finci i Šveđani će uistinu radije stajati raštrkani po stanici nego se grijati ispod krova kućice. Pritom nemojmo zaboraviti da govorimo o zemlji u kojoj zima može trajati od tri do sedam mjeseci. Na popisu švedskih zapovijedi lijepog ponašanja nalazi se još poneki zakon.

Zaboravite poljupce

Prilikom upoznavanja sa Šveđanima pružite ruku, a nakon što se s njima zbližite možete ih pozdravljati zagrljajem, ali nikako poljupcima u obraz jer biste ih lako mogli odbiti. Takav način pozdravljanja koji je kod nas uobičajen, na sjeveru jednostavno „ne igra“.

Stanite u red

Onaj trenutak kad se otvori nova blagajna u hrvatskoj trgovini pa svi brže, bolje pohrle po principu „tko prvi, njegova djevojka“, jedan je od prizora koje u Švedskoj nikada nećete vidjeti. Ne želite li da vam zamjere zbog nepristojnog ponašanja, valja usporiti, ostati hladnokrvan i ne gurati se u redovima. Ako ste jedni od onih kojima ide na živce kad ih u trgovini opkole prodavačice, u toj hladnokrvnoj zemlji ćete konačno doći na svoje. Prodavači ne guraju nos, a često su toliko samozatajni da niti ne pozdravljaju kupce na ulazu u trgovinu.

Pužići s cimetom Pužići s cimetom (Foto: Stockfood)

Ne odbijte fiku

Šveđani su na ljestvici najsretnijih naroda svijeta, a to, između ostaloga, mogu zahvaliti resetiranju dana fikom. Radi se o pauzi za kavu, ali to je mnogo više od kave. Tu su i pužići s cimetom (kanelbullar), čokoladne loptice u kokosu (chokladboll) te poslastica s marcipanom (semlor) ili neki drugi kolač prema želji, ali fika ima dublje značenje od obične pauze za kavu s nečim slatkim. Više o fiki možete pročitati ovdje.

Ne plaćajte runde

Odlučite li počastiti Šveđane rundom pića bez najave, mogli biste ih dovesti u vrlo neugodnu situaciju. U Švedskoj svatko plaća svoje piće pa bi ih takav potez mogao uvrijediti. Ne želite li odustati od čašćenja, radije pričekajte da popiju koje piće i opuste se prije nego što to učinite.

> 7 nevjerojatnih europskih mjesta za koja niste ni znali da postoje!

Ne zovite na kasnu večeru

U vrijeme kad Španjolci tek odlaze na večeru, Šveđani već plaćaju obrok i odlaze iz restorana. Mnogo restorana u Stocholmu radi do ponoći, ali u manjim gradovima ne treba očekivati isto. Uobičajeno vrijeme za ručak je oko podneva, a večera se jede od 17 do 20 sati. Idete li nekome u goste pristojno je doći na vrijeme ili zakasniti do 15 minuta, ali nikako ne uraniti. Ne zaboravite na ulazu pitati treba li skinuti cipele. Šveđani ostaju obuveni samo na formalnim druženjima.

Najbolji švedski rituali: Znate li što Šveđani rade srijedom? Stockholm - 3 Kiruna, Švedska - 4 Privatni otok Gåsharsskäret u Švedskoj - 4 +3 Švedska - 2  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju