Soda bikarbona može imati gotovo 'vječan' rok trajanja ako ju držite na suhom i tamnom mjestu neotvorenu. Proizvođači savjetuju, pak, da zamijenite kutijicu svakih tri godine, a u slučaju da ju imate otvorenu i držite u hladnjaku, trebali biste ju potrošiti u roku mjesec dana.

No ako je skladištena na nepravilan način, ona može izgubiti svoje 'dizačke' sposobnosti za pripremu ukusnih slanih i slatkih jela prije klasičnog roka trajanja. Upravo zato dobro je napraviti brzopotezni test za provjeru ispravnosti.

Četvrtinu čajne žličice sode bikarbone pomiješajte s nešto vruće vode i četvrtinom čajne žličice octa. Ako se smjesa počne pjeniti, prah je dobar za korištenje. U slučaju da tekućina ostane mirna, nabavite novu sodu za pečenje.



Prašak za pecivo je još jedno zapanjujuće čudo kuhinje – naime, provedena je studija gdje je za pečenje kolača korišten prašak star 29. godina (neotvoren i u originalnom pakiranju), koji je dao besprijekorne rezultate. No ako imate otvorenu kutiju praška za pecivo, najbolje je napraviti test.

Četvrtinu čajne žličice praška za pecivo pomiješajte s malo vruće vode i provjerite pojavljuje li se u istoj mjehurići (u ovom slučaju kiselina poput octa nije potrebna). Ako se voda ne pjeni, krenite do prve trgovine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju