• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Hrana

Savršen rižoto: U samo 5 koraka do najkremastijeg užitka ikad!

Priprema kremastog rižota vječni je cilj svakog kuhara amatera, ali i izazov za iskusne profesionalce. Optimalni je cilj napraviti uravnoteženu i aromatiziranu rižu koja nije raskuhana. Štoviše, svako se zrno mora vidjeti na žlici, a u ustima tvoriti kremastu eksploziju okusa. Nudimo vam pet savjeta uz kojeg ćete divan rižoto moći napraviti i u vlastitom domu.

Punkufer avatar placeholder
Pun kufer 22.01.2015 11:57 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Vila Pavlovic - 1 Izlet na Kopaonik Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza Novi kviz općeg znanja - 1 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne Zvjezdana noć - 5 Nadrealno Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete


1. Dobra priprema zlata vrijedi

Prije početka kuhanja očistite, izrežite i pripremite sve namirnice, kako bi kuhanje proteklo bez panike i eventualnih nesreća. Potrudite se da luk bude nasjeckan na sitne komade otprilike iste veličine. Ne zaboravite niti ugrijati temeljac kojim ćete podlijevati rižu jer će vam ovaj potez osigurati kvalitetniju pripremu cijelog jela.

2. Napravite začinsku bazu
Okus rižota određuje se na samom početku pripreme – popržite luk na maslacu ili maslinovom ulju na umjerenoj temperaturi oko pet minuta dok ne omekša i postane 'caklasto'. Dodajte mu ostale začine pa sve zajedno sljubite u jednu aromatičnu bazu koja će biti jamac lijepog okusa ovog jela.

3. 'Zamastite' zrna

Kad ste zadovoljni začinskom bazom - u posudu dodajte rižu. Miješajte sastojke sve dok svako zrno riže nije prekriveno masnoćom i začinima. Ako vam nedostaje masnoće – dodajte još maslaca ili maslinovog ulja.

Rubovi riže trebali bi biti prozirni, a sredina čvrste bijele boje. Po želji možete deglazirati posudu – odnosno riži dodati malo vina kako bi 'podigli' i 'oslobodili' okuse s dna tavice.


4. Mjerite vrijeme
Sada je pravi trenutak da krenete s dodavanjem prethodno ugrijanog temeljca. Prekrijte cjelokupni sadržaj lonca mirisnom tekućinom, pa uz lagano i često miješanje te podlijevanje kuhajte na umjerenoj temperaturi oko petnaestak minuta. Probajte rižu već nakon 12. minute, pa redovito isprobavajte i podešavajte okuse.

5. Poslužite vruće
Riža je gotova kad se zrno vidi na žlici i 'osjeća pod zubom', ali cijelo jelo ima teksturu kaše. Na kraju kuhanja rižotu možete dodati malo vrhnja za kuhanje, maslaca ili parmezana kako biste pojačali njegovu svilenkastu kremoznost. Rižoto poslužite vruć, jer s hlađenjem gubi na opojnoj teksturi.


Bonus savjet:
Najbolji rižoto dobiva se od bijele riže kratkog zrna. Ono ispušta dovoljno škroba, koji daje kremoznost cijelom jelu.

  • #Hrana
  • #riža
  • #rižoto
  • #savjeti
  • #kuhanje
  • #kuhinja
  • #Jelo
  • #krema
  • #zrno
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dobro čuvane tajne Slavonije i Podravine: Ova skrivena mjesta i zanimljive priče vrijedi otkriti
Oglas
Dobro čuvane tajne Slavonije i Podravine: Ova skrivena mjesta i zanimljive priče vrijedi otkriti
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
coq au vin blanc
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
Najbrži recept za svinjske kotlete
Gotovo za 15-ak minuta
Kada želite brzi ručak pun proteina, ovi prefini svinjski kotleti savršen su izbor
"Svašta sam u životu probao, ali ovako nešto još nisam!": Tajlandska kuhinja i hrvatska vina oduševila goste na eventu Vino uz žlicu u Zagrebu
Thai Me Up by Lira
"Svašta sam u životu probao, ali ovako nešto još nisam!": Tajlandska kuhinja i hrvatska vina oduševila goste na eventu Vino uz žlicu u Zagrebu
Kreveti po gradu, umjetnici na trgovima: Počeo je festival Split Calling
Novi cirkus
Kreveti po gradu, umjetnici na trgovima: Počeo je festival Split Calling
Najbolja posuda za mikrovalnu pećnicu
Oprez
Smijemo li drvenu posudu staviti u mikrovalnu pećnicu?
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Izlet na Kopaonik
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Pita od kupusa: Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka
Još bolja sutradan
Pita od kupusa: Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Zlostavljanje u zagrebačkom dječjem vrtiću: Jedna odgojiteljica spava, druga ih maltretira
POZIV U NEDJELJU
Kamere snimale šokantne prizore u zagrebačkom dječjem vrtiću: Pojavile se i optužbe za zanemarivanje i zlostavljanje
S grobova kradu lampione, aranžmane...
Ništa im nije sveto
Počelo je: Kradu sve što stignu, ali ima rješenja kako to spriječiti
Pojačava se sezona gripe, stručnjaci imaju upozorenje
Struka upozorava
Hara bolest koja može imati ozbiljne posljedice, neki su već završili u bolnici: Ovo su najčešći simptomi
show
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je dirljiva rečenica
po želji njezine mame
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je poruka koja slama srca: ''Ti si jedina koja...''
Nedan Tatarinov otvorio Instagram profil
evo kako je ona reagirala
Bivši suprug Maje Šuput iznenadio potezom nakon razvoda od pjevačice!
Poslušajte Thompsonovu baladu u izvedbi Jacquesa Hodueka
''moram priznati...''
Poslušajte kako to zvuči kad Houdek pjeva Thompsonovu pjesmu!
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
Novi uvid
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
Piše liječnik
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
zabava
Nadzorne kamere snimile preslatki potez psa! Ovo će vam rastopiti srce
Impresivno!
Nadzorne kamere u Lici snimile preslatki potez psa! Ovo će vam rastopiti srce
Podijelio jezivu snimku psa, kako biste se vi snašli u ovakvoj situaciji?
Samo za hrabre
Podijelio jezivu snimku psa, kako biste se vi snašli u ovakvoj situaciji?
Izašao iz kuće kako bi spasio pse od pljuska, dočekalo ga preslatko iznenađenje
Preslatko!
Izašao iz kuće kako bi spasio pse od pljuska, dočekalo ga preslatko iznenađenje
tech
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
Vođen umjetnom inteligencijom
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Istraživanja to potkrijepila
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
sport
Poslušajte kako je srpski komentator doživio Dinamov gol u posljednjoj minuti
izgubio kontrolu
Poslušajte kako je srpski komentator doživio Dinamov gol u posljednjoj minuti
Josip Lukačević izgubio životnu bitku u austrijskoj bolnici
S NEPUNE 42 GODINE
Josip Lukačević izgubio životnu bitku u austrijskoj bolnici
Navijač Zrinjskog preminuo na gostovanju u Mainzu
tuga!
Navijač Zrinjskog preminuo na gostovanju u Mainzu
tv
Kumovi: Dao joj je svoju karticu za kockanje i svoje povjerenje
KUMOVI
Dao joj je svoju karticu za kockanje i svoje povjerenje
U dobru i zlu: Nakon svega što se dogodilo i dalje ima razumijevanja
U DOBRU I ZLU
Nakon svega što se dogodilo i dalje ima razumijevanja
U dobru i zlu: Ne može se smirit – želi najbolji tretman za kćer
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ne može se smirit – želi najbolji tretman za kćer
putovanja
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Izlet na Kopaonik
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
novac
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
Pokrovitelj tokić
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
Povijesna presuda: Prvi put jedna naftna kompanija proglašena krivom zbog "greenwashinga"
Nerealna obećanja
Povijesna presuda: Prvi put jedna naftna kompanija proglašena krivom zbog "greenwashinga"
lifestyle
Mirela Stanić preuredila je kuhinju svoje šogorice Mirele
PRAVO OSVJEŽENJE!
Mirela Stanić preuredila je kuhinju svoje šogorice Mirele te nam otkrila cijeli postupak
Ivana Vrdoljak Vanna u blještavim čizmama u Lisinskom
Fantastičan model
Ivana Vrdoljak Vanna: Blještave čizme koje u trenu postaju glavni adut kombinacije, lako se zaljubiti u njih
Rečenice koje toksični ljudi često izgovaraju
NJIHOVE FRAZE
Pet rečenica koje toksični ljudi često izgovaraju, tako vas pokušavaju manipulirati
sve
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je dirljiva rečenica
po želji njezine mame
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je poruka koja slama srca: ''Ti si jedina koja...''
Nedan Tatarinov otvorio Instagram profil
evo kako je ona reagirala
Bivši suprug Maje Šuput iznenadio potezom nakon razvoda od pjevačice!
Poslušajte kako je srpski komentator doživio Dinamov gol u posljednjoj minuti
izgubio kontrolu
Poslušajte kako je srpski komentator doživio Dinamov gol u posljednjoj minuti
Slika nije dostupna

Jedno jelo za po jednu europsku zemlju (2. dio)

U prvom dijelu upoznali smo vas s najpoznatijim jelima Francuske, Njemačke, Austrije, Finske... Vrijeme je za nastavak! Neke ćete delicije odmah prepoznati, neke nećete znati niti izgovoriti, a mi vas pitamo - koji biste hrvatski specijalitet preporučili?

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće

    Jedno jelo za po jednu europsku zemlju (2. dio)

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Uvijek pali

    Test od 10 sekundi otkriva hoće li vam dobro ispasti kolač

  • Rižoto Hrana i piće
    Ispravite ih

    7 grešaka zbog kojih vam rižoto nikada nije dovoljno kremast

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close