1. Dobra priprema zlata vrijedi
Prije početka kuhanja očistite, izrežite i pripremite sve namirnice, kako bi kuhanje proteklo bez panike i eventualnih nesreća. Potrudite se da luk bude nasjeckan na sitne komade otprilike iste veličine. Ne zaboravite niti ugrijati temeljac kojim ćete podlijevati rižu jer će vam ovaj potez osigurati kvalitetniju pripremu cijelog jela.
2. Napravite začinsku bazu
Okus rižota određuje se na samom početku pripreme – popržite luk na maslacu ili maslinovom ulju na umjerenoj temperaturi oko pet minuta dok ne omekša i postane 'caklasto'. Dodajte mu ostale začine pa sve zajedno sljubite u jednu aromatičnu bazu koja će biti jamac lijepog okusa ovog jela.
3. 'Zamastite' zrna
Kad ste zadovoljni začinskom bazom - u posudu dodajte rižu. Miješajte sastojke sve dok svako zrno riže nije prekriveno masnoćom i začinima. Ako vam nedostaje masnoće – dodajte još maslaca ili maslinovog ulja.
Rubovi riže trebali bi biti prozirni, a sredina čvrste bijele boje. Po želji možete deglazirati posudu – odnosno riži dodati malo vina kako bi 'podigli' i 'oslobodili' okuse s dna tavice.
4. Mjerite vrijeme
Sada je pravi trenutak da krenete s dodavanjem prethodno ugrijanog temeljca. Prekrijte cjelokupni sadržaj lonca mirisnom tekućinom, pa uz lagano i često miješanje te podlijevanje kuhajte na umjerenoj temperaturi oko petnaestak minuta. Probajte rižu već nakon 12. minute, pa redovito isprobavajte i podešavajte okuse.
5. Poslužite vruće
Riža je gotova kad se zrno vidi na žlici i 'osjeća pod zubom', ali cijelo jelo ima teksturu kaše. Na kraju kuhanja rižotu možete dodati malo vrhnja za kuhanje, maslaca ili parmezana kako biste pojačali njegovu svilenkastu kremoznost. Rižoto poslužite vruć, jer s hlađenjem gubi na opojnoj teksturi.
Bonus savjet:
Najbolji rižoto dobiva se od bijele riže kratkog zrna. Ono ispušta dovoljno škroba, koji daje kremoznost cijelom jelu.