Dragi Ante, Sanjate li još finale?

Finale ne sanjam, ali ga se sjećam. Bilo je vruće i teško, ali i jako zabavno!

Koje su emocije sad prisutne, koje su bile tijekom snimanja finala?
Kod snimanja finala nije bilo puno vremena za emocije. Stvarno se sve događalo jako brzo, i hoćeš-nećeš, odmah smo bili pred izricanjem konačnog suda. Sada, kad se sve sleglo, ostaje malo žala za tim što nisam otišao skroz do kraja, ali i puno zadovoljstva svime što sam učinio u MC kuhinji.


Kako se danas osjećate kad pomislite da ste pred svega nekoliko mjeseci bili poznati samo kao Ante Martić, pravnik, a sada ste ipak Ante Martić – finalist MasterChefa i jedan od dvoje najboljih kuhara amatera u Hrvatskoj?
Dobar je to osjećaj, ja doduše nisam tražio put slave i popularnosti cijeloga života, ali ne mogu reći da mi ne godi taj osjećaj. Svakako laska položaj jednog od dva najbolja kuhara amatera u državi. Osim toga, moram reći kako sam sretan jer se život nastavlja, ali bogatiji za jedno super iskustvo i puno novih poznanstava i prijateljstava.


Jeste li se uspjeli odmoriti?
Uspio sam se odmoriti ali kuhanje kao takvo mi ne predstavlja napor ni danas, dapače, kuham i kad sam umoran i kad sam nervozan. To činim uvijek jer u tome uživam preko svake mjere. Imam i puno projekata kojima se trenutno bavim pa me to sve drži okupiranim, ali svakako bih rado pobjegao na more, zaboravio na sve jedno mjesec dana i stavio mozak na pašu.

Kuhate li već nešto?
Kuham kuham i kuham, i pečem i dinstam... to ide automatski, samo se sad zabavljam namirnicama, i uzimam si vremena koliko god mi treba. Isto je i sa začinima, sretan sam u svojoj kuhinji, sa svojim noževima i loncima...


Hoćete li tražiti posao u kulinarskoj struci?
Ne mogu reći da me nije privukla ideja kuhanja za život. Ja sam pravnik i puno sam radio u struci. Volim svoj poziv, a ovaj kuharski mi je strast i jako mi je privlačan. Ne mogu reći da bih odbio neku izvrsnu ponudu. A volio bih raditi i nešto još vezano uz kulinarstvo. Pisao o hrani, vinu i restoranima, možda vodio neku emisiju o kuhanju ili savjetovao restorane o mogućim izmjenama i unaprjeđenjima... Sve me to zanima i nikako ne bih htio da se moja avantura s kuhanjem završi sad kad je MasterChef gotov.

Koje jelo niste stigli skuhati, a znate da ga radite sjajno?
U MasterChefu nisam kuhao risotto. To mi je jedno od najomiljenijih jela i stvari koje kuham. Volio bih da sam imao priliku raditi ga za žiri, međutim, to je jelo bilo zadatak u stres testu u kojem na sreću nisam bio pa mi zato nije teško palo. Nadao sam se i tartaru od junetine ili janjetine, ali i to je prošlo mimo mene. Ne može se sve stići, puno smo i ovako kuhali.


Želite li imati svoj show?
Rado bih imao svoj show. Rado bi približio razne kutke svijeta gledateljima u Hrvatskoj kroz stvari koje znam, koje sam probao i koje volim. Primijetio sam da u Hrvatskoj jako puno ljudi shvaća gastronomiju konzervativno i tradicionalno. Nema ništa loše u tome, ali smatram da je svjetska kuhinja jako šarmantna, lijepa i ukusna. Također smatram da mnogi ljudi imaju predrasude i zbog toga što nešto nikad nisu probali. To je isto kao i sa neprihvaćanjem bilo čega novog i nepoznatog - dok ne upoznaš, ne možeš suditi. Tu vidim svoje mjesto i svojevrsnu viziju i misiju... širenje tolerancije i razumijevanja kroz hranu.

Gdje možemo kušati vaše uratke?
Za sad se moja hrana može kušati kod mene kući, i povremeno kod prijatelja. Nedavno sam volonterski kuhao sa još ljudi iz MC-a i svojom djevojkom za umirovljenike u Zagrebačkoj Dubravi, a uvijek se može organizirati još takvih prilika.

Je li vam ičega žao, ili biste opet u istu avanturu?
Da živim još deset puta, uvijek bih ponovo ovo napravio. Ne žalim ni za čim, jako sam uživao i ovo bih svakom preporučio!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju